Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chodov se raduje z nové knihovny. Na otevíračku přišly davy

V Chodově na Sokolovsku zahájila provoz nová městská knihovna. Město pro ni postavilo nový objekt na místě někdejší mateřské školy a později výrobny knedlíků za 50 milionu korun. Stavbu ale provázely komplikace spojené s prudkým zvýšením cen stavebních materiálů i energií. Práce se kvůli tomu prodražily o čtyři miliony korun a zpozdily téměř o rok, řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

„My jsme s realizací začali v době covidu, takže bylo velmi složité vůbec stavbu zahájit. Poté, co jsme tuto dobu překonali, začal konflikt Ruska proti Ukrajině, což vedlo k tomu, že nebyli dělníci ani materiály a ceny letěly nahoru. Zhotovitel se dostal do situace buď stavbu ukončit a vypovědět smlouvu, nebo jsme museli najít nějakou cestu, jak stavbu dokončit," řekl starosta.

Město si nechalo zpracovat posudek, zdali navýšení cen opravdu odpovídá změnám cen na trhu, což analýza potvrdila. Se současným zhotovitelem se tak město dohodlo na navýšení ceny o čtyři miliony korun. Na přestavbu bývalé výrobny knedlíků na knihovnu navíc získalo město dotaci na rekonstrukci brownfieldů ve výši 50 procent způsobilých nákladů.

Nová knihovna má oddělení pro děti a dospělé, místo dosavadních tří obsluhovacích pultů má jeden centrální. Rozšířilo se samoobslužné půjčování. Knihovní fond disponuje zhruba 40 tisíci svazky. V suterénu budovy je i společenský sál a kavárna. Vedení knihovny se chce teď více zaměřit na vzdělávací a jiné akce pro veřejnost. Zájem o ně je v Chodově podle ředitelky knihovny Hany Nemčičové velký.

Radnice má s budovou knihovny stojící v centru města další plány. Připravuje projekt na zelenou střechu a na instalaci fotovoltaické elektrárny na využití obnovitelných zdrojů. Upravit chce také její okolí, záměrem je vybudovat zahradu, kterou by mohli využívat čtenáři i další návštěvníci.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kulturní a společenské středisko Chodov

Štítky Chodov, Knihovna, Stavba, Kraj, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodov se raduje z nové knihovny. Na otevíračku přišly davy  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.