Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Sokolově se utkají nejlepší sportovci profesionálních a dobrovolných hasičů

Nejlepší sportovci z řad profesionálních a dobrovolných hasičů se na konci srpna utkají v Sokolově v republikovém šampionátu v požárním sportu. Pro profesionální hasiče je to 50. ročník vrcholové soutěže v požárním sportu, pro dobrovolné hasiče 68. ročník. Závody se uskuteční od 25. do 27. srpna na stadionu FK Baník Sokolov, informoval mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Účastníky šampionátu čekají čtyři disciplíny - dvě individuální a dvě týmové. Jednotlivci soutěží v běhu na 100 metrů s překážkami, kdy závodník překonává dva metry vysokou bariéru, sbírá dvě hadice, se kterými běží přes osm metrů dlouhou a 18 centimetrů širokou kladinu a před proběhnutím cílem musí ještě spojit hadice a napojit je na rozdělovač a na proudnici. Druhou individuální disciplínou je výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku. Ve výstupu na věž se bude v Sokolově soutěžit v pátek 25. srpna. „Tato věž bude postavena na parkovišti u vstupu na sokolovský zimní stadion," uvedl Kasal. Národní rekord v této disciplíně je 13,25 sekundy.

Kolektivními disciplínami požárního sportu je překážková štafeta na čtyřikrát 100 metrů s uhašením ohně. Sedmičlenné týmy pak plní poslední disciplínu - požární útok. Hasiči musí v co nejkratším čase propojit zdroj vody, motorovou stříkačku, hadice, rozdělovač a proudnice, doběhnout ke dvěma terčům vzdáleným 90 metrů a trefit se do nich proudem vody.

Na start se postaví za profesionální hasiče 14 družstev zastupujících kraje, jedno soutěžní družstvo profesionálních hasičů podniku a tři zahraniční delegace z Polska, Slovenska a Ukrajiny. Dobrovolné hasiče bude zastupovat 18 družstev mužů a 17 družstev žen. Vstup na sportoviště bude během mistrovství pro návštěvníky volný. „Těšit se mohou na zajímavé sportovní výkony, které mohou být okořeněné i národními rekordy," dodal Kasal.

Historie požárního sportu sahá do roku 1937, kdy byla v bývalém Sovětském svazu uspořádána první soutěž v požárních disciplínách. V roce 1970 se požární sport stal součástí odborné a fyzické přípravy hasičů a v Ostravě se konalo první československé mistrovství.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Sokolov, Hasiči, Dobrovolní, Profesionální, Soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Sokolově se utkají nejlepší sportovci profesionálních a dobrovolných hasičů  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.