Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Zadržování dešťové vody je ekologické téma pro všechny školy a například i zimní stadion

Město Sokolov pokračuje v projektech souvisejících s takzvanou retencí dešťové vody. V mateřské škole Kosmonautů již mají vybudovánu dešťovou kanalizaci, do které budou vodu svádět i po rozsáhlé opravě střechy školní budovy.

„Náklady na opravu střechy odhadujeme na 1,8 milionu korun. V ceně je již započítáno napojení na stávající dešťovou kanalizaci. Oslovili jsme patnáct firem přímo a další se mohou hlásit přes elektronický systém EZAK,“ vysvětluje Jan Picka (nez.), místostarosta Sokolova.

Ten společně s dalšími radními vidí v zadržování dešťové vody velký potenciál. I proto chce postupně dešťovou kanalizaci s retenčními nádržemi vybudovat na většině městských škol a školek.

„To platí i o Základní škole Běžecká, kde se bude také rekonstruovat střecha a rovnou zajistíme systém na zadržování dešťové vody. Tady již máme dodavatele známého. Ve výběrovém řízení nabídl cenu 3,1 milionu korun, což je zhruba o osm set tisíc korun méně, než jsme plánovali. Město tedy ušetří,“ pokračuje dále místostarosta.

Obě zmiňované rekonstrukce budou na školských budovách probíhat během léta, takže minimálně zasáhnout do školního roku.

„Zadrženou dešťovou vodu chceme používat zejména na zálivky školních areálů, kropení městských zahrad, parků a třeba i oplachy chodníků a komunikací. Chceme se prostě chovat ekologicky,“ dodává Renata Oulehlová (ANO), starostka Sokolova s tím, že s podobným zádržným systémem dešťové vody se počítá i na sokolovském zimním stadionu. „Jeho střecha je obrovskou plochou a vody tam bude hodně, tak proč ji jen tak vypouštět do potoků a řek, když ji můžeme ve městě využít,“ dodala starostka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky retenční nádrže, Sokolov, dešťová kanalizace, školy, zimní stadion, povrchová voda, kanalizace, střecha, Jan Picka, Renata Oulehlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadržování dešťové vody je ekologické téma pro všechny školy a například i zimní stadion  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.