Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příjezdovou cestu ke garážím přehradila závora, radnice tak chce zamezit vzniku černých skládek

Sokolovská lokalita zvaná Jižní lom je opět plná odpadků a nepořádku. Před rokem odsud úklidové firma odvezla šest tun odpadu a sto třicet pneumatik. Letos je situace podobná a proto se ji vedení města Sokolov rozhodlo řešit poměrně radikálně.

„Na příjezdové cestě ke garážím v lokalitě Jižní lom byla umístěna závora, která zabraňuje vjezdu. Město muselo k tomuto opatření přistoupit poté, co sem byl opakovaně navážen odpad, nově například desítky starých pneumatik. Klíč od zámku na závoře si mohou lidé, kteří tu ještě garáž mají, vyzvednou proti podpisu na služebně MP Sokolov. Na závoru byla umístěna informace, jak postupovat,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Problematické území Jižního lomu řeší sokolovská radnice mnoho let. Zdejší zchátralé garáže chce zdemolovat a území vyčistit a zkulturnit. Proto se rozhodla garáže od zájemců vykupovat. Pokud se někdo rozhodne garáž městu odprodat, získá deset tisíc korun.

„Víme, že někteří lidé spekulují a myslí si, že za garáže budeme v budoucnu platit více. Jiní zase vymýšlejí, že chceme toto území rozparcelovat a prodat na rodinné domky. Jsou to nesmysly. Jednak těch deset tisíc korun není naše povinnost, ale dobrá vůle města, které si uvědomuje, že si lidé před mnoha lety prostě koupili garáže na špatném místě, tak jim to chceme aspoň trochu kompenzovat a důležité je také říci, že Jižní lom leží v takzvané zátopové oblasti a tak tam nelze nic postavit a území nejde ani prodat,“ vysvětluje Renata Oulehlová (ANO), starostka Sokolova.

V minulém roce celou oblast vyčistila sokolovská úklidová forma Sotes, která z místa odvezla zhruba šest tun odpadků a sto třicet pneumatik. Po toce je ale situace na Jižním lomu stejná jako před rokem. Město již začalo připravovat demolice odkoupených garáží. Než se ale práce rozběhnou, zamezí vjezdu do lokality nově instalovaná závora.

„Z celkového počtu 200 garáží bude odstraněno 147 garáží. Demoliční firma provede jejich postupné odstraňování po jednotlivých řadách, neodstraněné garáže budou zkontrolovány a odborně zabezpečeny proti případnému poškození při provádění demoličních prací. Firma, která demolice provede, bude vybrána na základě zadávacího řízení,“ doplnil mluvčí.

Město má seznam většiny majitelů zbývajících garáží a snaží se s nimi jednat. Někteří ale jak bylo výše uvedeno, spekulují a snaží se vyčkávat a celý záměr města brzdit.

 „Nás v podstatě nic netlačí a zmíněných deset tisíc korun je opravdu naše dobrá vůle. Chceme, aby lokalita Jižního lomu byla pěknou částí města a ne skládkou, což se každoročně děje. Většina lidí už to pochopila a garáže nám odprodala,“ dodal Jan Picka (nez.), místostarosta Sokolova, který věří, že se vedení města s majiteli zbývajících garáží také dohodne a celý záměr se podaří dokončit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mu sokolov

Štítky Jižní lom, čené skládky, nepořádek, garáže, Sokolov, závora, garáž, radnice, odpad, Jan Picka, Renata Oulehlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjezdovou cestu ke garážím přehradila závora, radnice tak chce zamezit vzniku černých skládek  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.