Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Česka se téměř po 20 letech vrátily dvě barokní sošky andělů

Do České republiky se vrátily dvě barokní sošky andělů, které ukradl v roce 2002 zloděj z kostela Nejsvětější Trojice v Perninku na Karlovarsku. Ministerstvo kultury o tom informovalo na svém facebooku.

V pondělí předal plastiky ředitel odboru památkové péče ministerstva kultury Jiří Vajčner zástupci farnosti Marku Hricovi. "Každý vyhraný soudní spor je mimořádně přínosný při uplatňování nároku na repatriaci dalších odcizených a nezákonně vyvezených kulturních statků, neboť dokáže přesvědčit mnohé zahraniční držitele kradených uměleckých děl, aby raději volili smírné řešení, a vyhnuli se tak nákladnému soudnímu sporu," uvedl náměstek ministra kultury za sekci kulturního dědictví Vlastislav Ouroda.

Plastiky se ztratily v roce 2002. O 14 let později je našli rakouští policisté a kriminalisté u rakouského obchodníka s uměním. Po několik let trvajícím soudním sporu uznal rakouský soud nárok České republiky na navrácení kulturních statků. Pachatelé krádeže při strhávání plastik z oltáře vylomili každé ze soch křídlo, a tato křídla zůstala po dvě desítky let upevněná na oltářním nástavci.

To se podle ministerstva ale ukázalo při dokazování před soudem jako silný argument pro uznání českého nároku. Plastiky objevené v Rakousku sice měly přidělaná křídla nová, ale přes restaurátorské pokusy o zamaskování původního spojení se odborníkům z Národního památkového ústavu podařilo jednoznačně potvrdit jejich totožnost, uvedlo ministerstvo.

Kostel Nejsvětější Trojice v Perninku stojí na místě dřevěného kostelíku zasvěceného svaté Anně. Nový zděný barokní kostel v alpském slohu byl pak postaven v letech 1714 až 1716.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook ministerstva kultury

Štítky památky, církve, kriminalita, Pernink, Česko, Ministerstvo kultury České republiky, Facebook, Karlovarský kraj, soudní spor, Národní památkový ústav, Rakousko, soška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka se téměř po 20 letech vrátily dvě barokní sošky andělů  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.