Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Karlovarské letiště očekává za loňský rok ztrátu 19 milionů korun

Letiště Karlovy Vary očekává za loňský rok ztrátu 19 milionů korun. V roce 2019 skončilo ve ztrátě 17,9 milionu korun, o rok dříve to bylo 9,1 milionu. Díky úsporným opatřením a využití podpůrných programů je to tentokrát meziroční pokles jen o 1,2 milionu korun, letiště původně předpokládalo zhoršení o 5,2 milionu. Loni odbavilo krajské letiště v důsledku epidemie koronaviru 159 komerčních letů a 17.234 cestujících, místo plánovaných 80.000. V tiskové zprávě to uvedl náměstek hejtmana Jan Bureš (ODS).

Ztrátu za loňský rok ovlivnily výpadky letů jediné pravidelné linky společnosti Pobeda a nižší příjmy z Duty Free obchodů. Naopak důležitým zdrojem příjmů, včetně nájemného z nebytových prostor a hangáru, byl loni provoz letecké školy. "Částečně tak zmírnil propad hospodářského výsledku letiště," uvedl jednatel letiště Jiří Pos. Na výpadek příjmů poskytl letišti příspěvek i vlastník, kterým je Karlovarský kraj.

Společnost Pobeda loni provozovala linku mezi Moskvou a Karlovými Vary do 13. března s celkovým počtem 52 letů a 16.717 cestujícími, což je průměrná obsazenost letadla 83,5 procenta. "Krajské letiště je historicky velmi úzce spjato s přepravou lázeňských hostů do našich lázní. Letecká společnost Pobeda, která plánovala v roce 2020 další navýšení provozu, generuje tradičně vysoký potenciál příjezdové, především lázeňské turistiky," řekl Jan Bureš.

V počtu pohybů nastal i navzdory omezením provozu významný nárůst o více než 100 procent oproti roku 2019 na 15.732 pohybů. Nárůst byl dán náběhem provozu letecké školy F Air, která otevřela svoji základnu na letišti v roce 2019 a nevztahovala se na ni protikoronavirová omezení. "Její podíl na celkovém počtu pohybů byl v loňském roce 75 procent, následuje deset procent podíl letů Leteckého klubu Karlovy Vary, který také provozuje letecký výcvik, a 15procentní podíl byl generován ostatními provozovateli včetně obchodních letů," uvedl Pos.

Karlovarský kraj očekává, že ani letos nebude letiště finančně soběstačné. Záleží zejména na tom, kdy se obnoví lety. Kraj poskytne na výpadek příjmů letišti 9,8 milionů korun, prostředky půjdou primárně na mzdy zaměstnanců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, letectví, správa, koronavirus, letiště, 2020, Karlovy Vary, Jan Bureš, pandemie covidu-19, ODS, Pobeda, Karlovarský kraj, Moskva, F Air

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské letiště očekává za loňský rok ztrátu 19 milionů korun  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.