Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Cheb změní pravidla pro podporu sportovních klubů

Cheb změní od příštího roku systém financování sportovních klubů, důraz bude klást na práci s mládeží. Nově by také systém podpory měl zohledňovat i reprezentaci města v nejvyšších sportovních soutěžích. Na podporu sportu dává Cheb ročně 14,5 milionu korun. Další miliony pak jdou z městského rozpočtu na údržbu sportovišť, řekl starosta Antonín Jalovec (VPM).

"Osobně jsem současnému systému vyčítal nejvíce to, že byl hodně založen na nákladech na provoz sportovišť. Tudíž nutil sportovce, aby co nejvíce peněz dávali do údržby sportovišť a to pak vykazovali městu. My je od toho chceme oprostit, protože sportovci mají sportovat, nikoli natírat okapy. A chceme maximálně podporovat samotnou sportovní činnost, a to především mládeže, na kterou půjde z celkových 14,5 milionu korun více než polovina," řekl Antonín Jalovec.

Celkem tak město chce rozdělit 7,5 milionu korun na podporu sportování dětí a mladých do 23 let. Vycházet přitom bude z toho, kolik mladých sportovců má klub registrovaných a jak vysokou soutěž hrají. Dalším pilířem podpory budou peníze na sport dospělých. Do této oblasti by mělo jít 1,5 milionu korun a vyšší podporu budou mít kluby, které hrají vyšší soutěž. Celkem 2,5 milionu korun vyčlení město na podporu jednorázových akcí, tři miliony korun pak půjdou na reprezentaci, kde dosud kluby žádaly o individuální dotace podle aktuální potřeby. Nyní by i podpora nejvyšších soutěží měla dostat jasná pravidla.

Podle vedení města dosavadní systém tlačil kluby do toho, aby vykazovaly co nejvyšší výdaje a naopak co nejnižší příjmy, například z pronájmu sportovišť a podobně. Nový systém by měl klubům a jejich členům uvolnit ruce, aby se mohli více věnovat sportu samotnému. Členové klubu budou mít podle vedení města také větší zájem na tom, aby kontrolovali své funkcionáře, jak s penězi klubu nakládají.

Nová pravidla, která začnou platit od ledna 2022, by také měla odstranit nevýhodu nově vzniklých klubů. Dosavadní podpora vycházela z velké části z výdajů z minulých let. Ty ale nově vzniklé kluby nemohly vykazovat. Nyní bude stěžejní počet členů a hlavně počet sportujících mladých lidí.

Cheb přes Systém podpory aktivit dotuje kromě sportu i aktivity v oblasti školství, kultury či sociální oblasti. Nejvíce peněz ale připadá právě na sport. Ve městě nyní působí asi 32 sportovních klubů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mu cheb

Štítky ČR, správa, sporty, hospodářství, Cheb, sportovní klub, sport, sportoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb změní pravidla pro podporu sportovních klubů  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.