Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Město Cheb má svou zlatou pamětní minci

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok představil zlatou minci města Cheb. Tu si převzal starosta Antonín Jalovec (VPM), který neskrýval své nadšení. Přiznal, že se mu mince moc líbí a kvituje skutečnost, že autor návrhu Jiří Hanuš použil jiné než tradiční chebské motivy.

„Osobně vyjadřuji obdiv a děkuji také panu Hanušovi, který vytvořil podobu chebské mince. Považuji za skvělé, že nebudeme mít prvoplánově líbivou minci se stokrát omletými motivy Špalíčku či Černé věže, ale hodnotné výtvarné dílo, které nutí k zamyšlení a ukrývá i řadu dalších významů včetně obrysu naší Městské památkové rezervace či motivu typických dřevěných konstrukcí, k nimž se ve svém projevu ještě dostanu,“ sdělil Antonín Jalovec při převzetí mince.

Mince představující město Cheb je z cyklu deseti zlatých pamětních mincí s motivy vybraných městských památkových rezervací v České republice, které Česká národní banka postupně vydá do roku 2025.

„Téma městských památkových rezervací se vrací na pamětní mince po 35 letech. Města do tohoto cyklu byla vybrána ve spolupráci s Národním památkovým ústavem tak, aby se neopakovaly náměty ztvárněné v roce 1986 v rámci tehdejší sady stříbrných mincí. Tento nový cyklus zlatých mincí bude souborem jedinečných uměleckých děl a může být i pozvánkou k návštěvě deseti krásných měst v České republice,“ uvedl Jiří Rusnok.

Na lícní straně mince je ztvárněn motiv chebského dřevěného krovu doplněný heraldickými zvířaty z velkého státního znaku. Na rubové straně jsou pak technikou koláže zobrazeny nejvýznamnější architektonické památky Chebu.

Celkem bylo vyrobeno 3 400 kusů mincí v takzvaném běžném provedení s vroubkovanou hranou a 7 700 kusů s vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou.

„Nominální hodnota mince je pět tisíc korun a není totožná s prodejní cenou. Ta je výrazně vyšší a zohledňuje především aktuální cenu zlata. Obě varianty mince se v současné době prodávají za částku přesahující 23 tisíc korun,“ dodal Tomáš Ivanič, mluvčí chebské radnice s tím, že v této sérii budou dále postupně vydány zlaté mince s motivy měst Jihlava, Mikulov, Litoměřice, Kroměříž, Hradec Králové, Olomouc, Moravská Třebová, Štramberk a Tábor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mu cheb

Štítky zlatá mince, Cheb, pamětní mince, novinka, Karlovarský kraj, mince, Česká národní banka, Jiří Rusnok, Jiří Hanuš, městská památková rezervace, Česko, Černá věž, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Cheb má svou zlatou pamětní minci  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.