Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Rozvozy potravinových balíčků skončily, nouzový stav pokračuje

Vedení Chebu se rozhodlo ukončit distribuci potravinových balíčků pro seniory starší 75 let. Ty rozváželi pracovníci úřadu i dobrovolníci. Vzhledem k tomu, že jich je velké množství nemocných nebo v karanténě, muselo město službu zrušit.

„Naposledy se balíčky rozvážely v pátek 12. února. Od poloviny října 2020 do ukončení distribuce balíčků, což je polovina února 2021, bylo rozvezeno celkem 6.178 balíčků pro 287 klientů v hodnotě 745.510 korun,“ uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

S distribucí potravinových balíčků začal Cheb již v březnu loňského roku. Od počátku šlo o pomoc určenou osaměle žijícím seniorům ve věku od 75 let, kdy vysoké riziko nákazy bylo evidováno právě u této nejohroženější skupiny občanů.

„Balíčky se základními potravinami začali rozvážet pracovníci Správy zdravotních a sociálních služeb. Postupně se přidávali i dobrovolníci z řad veřejnosti. Součástí balíčků byly i roušky, které v první vlně pandemie šili samotní občané,“ pokračuje dále mluvčí radnice.

Během druhé vlny pandemie byl rozvoz balíčků obnoven a to opět za pomoci dobrovolníků, herců chebského divadla a Farní charity. Novinkou byla linky podpory, která řešila aktuální potřeby seniorů jako například zajištění doprovodu k lékaři, vyzvednutí léků z lékáren nebo zprostředkování kontaktů s různými institucemi.

„Koncem roku se zdálo, že bude distribuce balíčků ukončena. Důvodem byl velký nárůst onemocnění zaměstnanců úřadu i samotných dobrovolníků. Nákaza covid-19 v Chebu však po vánočních svátcích udeřila s takovou razancí, že radnice rozhodla o prodloužení rozvozu balíčků ještě o pár týdnů, tedy do poloviny února. O zajištění dodávek se v posledních týdnech zasloužili především chebští herci, kteří i nadále poskytují pomoc prostřednictvím seniorské linky pomoci,“ doplňuje Simona Liptáková s tím, že linka Pomáháme v Chebu, je spojená s nouzovým stavem a operátoři na čísle 777 355 370 poskytují občanům pomoc každý všední den od 9.00 do 21.00.

„V současné době je městský úřad z důvodů vládních opatření v provizoriu, to znamená, že lidé pracují převážně z domova na home office. Aktuálně řešíme distribuci ochranných pomůcek pro občany, ale balíčky pro seniory nyní nejsou v jednání,“ uzavřela mluvčí chebské radnice.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mu cheb

Štítky potravinové balíčky, pomoc, senioři, Cheb, zrušení, Linka pomoci, covid-19, radnice, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozvozy potravinových balíčků skončily, nouzový stav pokračuje  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.