Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jáchymov je na nohou kvůli stavbě rekreačního komplexu. Chystá referendum

Vedení města Jáchymov na Karlovarsku chce kvůli výstavbě apartmánového komplexu Bratrství vyhlásit referendum. O vyhlášení referenda by mělo zastupitelstvo rozhodnout v září. Bývalé vedení uzavřelo s investory smlouvy, které jsou pro současné členy koalice neakceptovatelné, informoval starosta města Michal Baláž (nez.).

Koaliční zastupitelé se hodlají obrátit na obyvatele města, jak to podle nich mělo učinit předchozí vedení, s otázkou, zda souhlasí s výstavbou masivního apartmánového komplexu na pozemcích města. Současné vedení města zdědilo smlouvy týkající se výstavby apartmánového komplexu v prostoru bývalého pracovního tábora Bratrství. Projekt, za kterým stojí investoři Bratrství, s. r. o., a Skiareál Klínovec, s.r.o., počítá s výstavbou apartmánových jednotek asi pro dva tisíce lidí.

„Podmínky, které předcházely hlasování na jednání zastupitelstva města a následnému podpisu smluv, jsou podle koaličních zastupitelů velmi nestandardní a samotné smlouvy pro město nevýhodné," uvedl Baláž. Podle současné koalice zavazují vedení města k součinnosti v krocích, které jsou v rozporu s povinností péče řádného hospodáře.

„Asi nejproblematičtějšími body v rámci uzavřené smluvní dokumentace jsou ceny pozemků a závazek vynaložit zhruba 35 milionů korun z rozpočtu města na revitalizaci komunikace vedoucí k apartmánovému komplexu. Jeho vybudování navíc znamená hrozbu pro budoucí rozvoj Jáchymova, narušení každodenního života během výstavby (více než pět let) a neúnosné navýšení již tak přetížené dopravy, a to nejen na katastru města Jáchymov," uvedl starosta.

Deklarovaný přínos pro město a jeho občany je tak podle něj v mnoha ohledech sporný. „Zkušenost z jiných turisticky atraktivních lokalit (Šumava, Krkonoše aj.) potvrzuje, že výstavba apartmánů nemá pro obce valný finanční efekt. Projekt Apartmány Bratrství navíc počítá s vybudováním zázemí zahrnujícího širokou škálu služeb přímo v komplexu, takže se nedá očekávat ani oživení činnosti místních podnikatelů v intravilánu města," argumentuje dnešní vedení města.

Koaliční zastupitelé považují za jediné správné řešení od těchto nevýhodných smluv odstoupit. Chtějí ale nejprve znát názor obyvatel města.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jáchymov Facebook

Štítky Jáchymov, Město, Referendum, Karlovarský, Developer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jáchymov je na nohou kvůli stavbě rekreačního komplexu. Chystá referendum  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.