Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kremační pec je opět v provozu, za první den bylo provedeno 13 žehů

Vyhořelou pec karlovarského krematoria se podařilo během víkendu opravit a včera byla opět uvedena do provozu. Podle radního Martina Duška (ANO) dnes bude vedení města řešit s dodavatelskou firmou, zda oprava pece bude provedena v rámci záruky, nebo ji bude muset město zaplatit.

„Práce na opravě pece byly spuštěny ihned poté, co pec vychladla. Došlo k prohoření vyzdívky, což bylo během pátku opraveno. Při opravách ale byly použity takzvané mokré technologie, takže během víkendu docházelo vysoušení. V pondělí ráno bylo do pece zavezeno první tělo,“ uvedl Martin Dušek.

Vzhledem k velmi složité situaci a vysokému počtu zemřelých, počítá vedení města i krematoria, že se pec opět vrátí do čtyřiadvacetihodinového režimu. Během něho je jedna kremační pec schopna spálit sedmnáct těl.

„Nemáme ve smlouvě žádné omezující nařízení nebo opatření. Proto předpokládáme, že pec bude plně vytížena. Na druhou stranu ale nedokážeme říci, zda k podobnému problému za určitou dobu maximálního provozu nemůže opět dojít,“ doplnil radní.

Náklady na opravu pece jsou odhadovány na zhruba 400 tisíc korun. Pec, která byla uvedena do provozu v roce 2019, je v záruce a proto bude dnes vedení karlovarského magistrátu jednat s dodavatelskou firmou Teplotechna Brno o uznání závady v rámci reklamace. „Nedokáži nyní předjímat, jak jednání dopadne. Budeme se samozřejmě snažit, aby byla závada v rámci záruky uznána a nemuseli jsme opravu platit,“ dodal Martin Dušek.

V případě, že by ale město v jednání neuspělo, pomůže s úhradou Karlovarský kraj. „Jsme si vědomi toho, že krematorium, které vlastní Karlovy Vary, slouží obyvatelům celého kraje a proto jsme připraveni se o náklady na opravu s městem podělit,“ dodal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

I přes obnovení provozu karlovarské kremační pece budou i nadále těla některých zemřelých převážena k žehu do jiných zařízení v České republice. V Karlovarském kraji je aktuálně pandemie koronaviru na ústupu a počty nakažených klesají. Stále ale v souvislosti s touto nemocí umírá hodně lidí, jen za minulý týden to bylo 111 osob a to není krematorium schopno zvládnout. „Snažíme se vše řešit operativně. Těla jsou ukládána i v jednotlivých pohřebních službách v kraji a následně, když se tady v Karlových Varech uvolní místo, převážena do našeho krematoria,“ dodal Martin Dušek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky krematorium, Karlovy Vary, závada, oprava, záruka, pec, Martin Dušek, ANO 2011, Karlovarský kraj, pandemie covidu-19, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alislaw Ciaski

Nevím, zda je zrovna důstojné vozit (byť mrtvá) těla po půlce republiky...

Sobota, 27. března 2021, 08:53Odpovědět

Jaroslav Brož

Už nevíte co by jste psali, tak nám budete popisovat kremace ?

Středa, 17. března 2021, 07:00Odpovědět

Kremační pec je opět v provozu, za první den bylo provedeno 13 žehů  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.