Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vyhořelou kremační pec zkoumají odborníci z dodavatelské firmy

Karlovarské krematorium má od minulé středy odstavenou pec a těla zemřelých se ke zpopelnění vozí do severních Čech. Před krematoriem je zaparkovaná obří chladící jednotka, do které jsou těla zesnulých ukládána.

„Ještě v sobotu měla pec dvě stě stupňů celsia a její chladnutí bylo velmi pomalé. Včera odpoledne přijeli do Karlových Varů pracovníci dodavatelské firmy z Brna a dnes začalo hledání příčiny poruchy pece,“ uvedl Martin Dušek (ANO), radní města Karlovy Vary.

Pec je sice ještě v záruce, neboť byla do provozu uvedena v roce 2019, ale nikdo neví, zda dodavatel poruchu uzná jako záruční nebo ne. Pec byla totiž kvůli pandemii velmi vytížená, neboť v Karlovarském kraji jsou stále vysoké počty zemřelých v souvislosti s koronavirem. „Jen během pondělí zemřelo v našem kraji 60 lidí nemocných covid-19. Celkem už to od začátku pandemie je 761 lidí,“ sdělila Michaela Zajíčková, mluvčí krajské hygienické stanice ve svém pravidelném hlášení.  

Krematorium provádělo před vypuknutím pandemie v průměru zhruba dvě stě žehů měsíčně a zajišťovalo tuto službu pro celý Karlovarský kraj. V posledních měsících se ale v kraji prudce zvýšil počet zemřelých a tak byla pec v provozu téměř nonstop a zvládala i sedmnáct žehů denně.

„Byl to opravdu velký nápor. Snažíme se samozřejmě, aby byla pec co nejrychleji opravena a mohla být opět v provozu. Kdy to ale bude, zatím opravdu nevíme. Do té doby máme zajištěny převozy těl zemřelých do krematorií v Ústí nad Labem a Liberci,“ dodal Martin Dušek.

S převozy zemřelých pomáhají hlavně krajští hasiči, kterým velmi děkuje i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Ten dnes uvedl, že poruchu kremační pece řeší s primátorkou Karlových Varů Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO). „Uvědomujeme si, že služby krematoria, které vlastní město Karlovy Vary, využívá celý kraj a proto jsme připraveni se na případných nákladech odstranění poruchy pece finančně podílet,“ řekl Petr Kulhánek.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky krematorium, Karlovy Vary, závada, oprava, záruka, pec, Martin Dušek, pandemie, Severní Čechy, ANO 2011, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhořelou kremační pec zkoumají odborníci z dodavatelské firmy  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.