Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jediné krematorium v kraji je na hraně své kapacity, nedotatek je i rakví

Před epidemií covid-19 bylo v krematoriu v Karlových Varech zhruba 200 žehů měsíčně. Nyní jsou na dvojnásobném množství. Počet úmrtí pacientů s koronavirem v Karlovarském kraji dál roste a nápor na pohřební služby je velký. Zařízení především limituje provoz pouze jedné pece.

Zvládáme sedmnáct žehů za den. Více jich naše pec nezvádne. A nepomohlo by ani kdybych přijala více zaměstnanců. Jsme omezeni pouze kapacitou té pece," vysvětlila jednatelka karlovarského krematoria Irena Fořtová.

Obdobný problém už museli řešit na začátku roku v největším krematoriu v zemi v Ostravě, které je jediné v jednom z nejlidnatějších krajů. Přestože krematorium jelo na maximum, nestačilo to na zpopelnění zesnulých, kterých bylo v posledních měsících zhruba o 60 procent více než za běžného stavu. Ostravské krematorium proto muselo přistavět dodatečné chladicí zařízení a přidalo dva mrazicí kamiony. Některé zesnulé muselo převážet jinam.

V Karlovarském kraji počet úmrtí roste. Za letošek je zhruba 56 procent všech dosud zaznamenaných úmrtí v kraji spojovaných s koronavirovou nákazou. Od začátku února zemřelo v našem kraji 154 lidí v souvislosti s koronavirem.

Na převážení zesnulých do jiných zařízení nemá karlovarské krematorium kapacity. „Řešíme to tak, že než sem jakákoli pohřební služba přijede, musí zavolat. My jim řekneme, jakou máme aktuální kapacitu. Tímto způsobem to řešíme každý den, jinak to nejsme schopni zařídit," popisuje jednatelka.

Doba mezi úmrtím pacienta a kremací se tedy výrazně prodlužuje. „Volají nám sem rozčílení lidé, myslí, že jsme neochotní, ale bohužel to nemůžeme uspíšit," uvedla Fořtová.

Kvůli velkému náporu má karlovarské krematorium také nedostatek vybavení, jako jsou rakve nebo pytle na zesnulé. „Bojujeme s dodavateli. Ti si stěžují, že nemají dřevo ani zaměstnance. Objednám si 50 rakví a přivezou mi jich 20 a jsem ráda. Je to týden co týden," konstatovala.

Pokud by krematorium pořídilo nové mrazicí boxy, těla by se podle jednatelky pouze více hromadila. Řešením by bylo koupení nové kremační pece, tu by ale musel pořídit magistrát Karlových Varů, který vlastní budovu krematoria včetně vybavení.

Aktuálně je v Karlovarsém kraji 6 610 lidí nakažených nemocící covid-19. Na Chebsku je aktuálně nakaženo 2308 osob, na Sokolovsku 2243 a na Karlovarsku 2059. Od začátku pandemie evidují hygienici v Karlovarském kraji 533 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, služby, pohřebnictví, Karlovarský, krematorium, COVID-19, rakev, Karlovarský kraj, Karlovy Vary, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediné krematorium v kraji je na hraně své kapacity, nedotatek je i rakví  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.