Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vouchery lázním v Karlovarském kraji výrazně pomohly

Státní vouchery na pobyty v lázních výrazně pomohly lázním v Karlovarském kraji udržet provoz i zaměstnanost. Využili je hlavně čeští klienti a podle představitelů velkých lázeňských zařízení v kraji pomohly přilákat i nové klienty, kteří by se v dalších letech mohli vracet.

Do Lázní Františkovy Lázně díky voucherům přijelo zhruba 2500 hostů. "Pomohlo nám to hlavně přes léto, kdy se výrazně zvýšila poptávka hlavně ze strany českých klientů. Když program vznikal, ani jsme netušili, že jej budou moci využít i občané celé Evropské unie. My jsme tak začali i chystat kampaň v Německu, ale nakonec jsme ji kvůli současnému nárůstu nákazy nespustili," řekl ředitel Lázní Františkovy Lázně Josef Ciglanský.

Generální ředitel Léčebných Lázní Mariánské Lázně Karel Kalivoda řekl, že program COVID lázně jim výrazně pomohl, zejména v oblasti reklamy, která přilákala další hosty. Za začátku se ale potýkali s náročnou administrativou. V provozu mají nyní pět hotelů ze sedmi, aby udrželi jejich naplněnost. V létě byla lázeňská zařízení obsazená zhruba ze 70 procent, z toho 30 procent tvořili hosté z Německa. Díky voucherům tam přijelo 2500 lidí.

Státní vouchery využila i lázeňská zařízení v Karlových Varech. "Přes léto až do září to pomohlo, díky voucherům přijížděli hlavně čeští a zahraniční hosté z schengenu," řekl předseda karlovarské sekce Asociace hotelů a restaurací Jan Kronika. Podle něj se ale nyní situace kvůli vládním opatřením proti koronaviru zhorší. "Byla to taková pojistka na podzim a zimu, ale minula se účinkem tím, že se vyhlašují ta opatření. Zahraniční i čeští hosté se odhlašují a noví nepřijíždí. Bojím se, že už nebude, kdo by ty vouchery čerpal," dodal Kronika.

I když oficiálně dnes program COVID Lázně končí, vouchery mohou čerpat lázeňští hosté až do konce roku. Podle Ciglanského je ale zřejmé, že se ani tak nespotřebuje vládou vyčleněná miliarda korun. "Pokusíme se proto jednat za svaz lázní i za jednotlivé provozovatele, aby program trval dál, dokud se nevyčerpá. To by mohlo pomoci ve vedlejší sezoně. Hlavně v situaci, kdy nemůžeme příliš počítat se zahraničními hosty," uvedl Ciglanský.

Také lázeňská zařízení v Mariánských Lázních budou dále čerpat z programu na jejich podporu. Ředitel očekává v dalších měsících výrazný pokles počtu hostů z Německa, proto jsou připraveni přijmout některá opatření, například uzavřít další hotely. Zaměstnance si ale chtějí udržet.

Ve Františkových Lázních přes zhruba měsícem řešili nárůst počtu nakažených, ale situaci se už i díky nařízeným opatřením uklidnila. "U nás je provoz bezpečnější, než když lidé jezdí pravidelně metrem do práce. Máme roušky, hygienická opatření, měříme před nástupem klientů teplotu a jsou pod kontrolou lékařů. Riziko nákazy je tak minimální," dodal šéf františkolázeňských lázní.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, lázně, koronavirus, Karlovarský, Karlovarský kraj, Německo, COVID-19, Evropská unie, léto, Františkovy Lázně, Karel Kalivoda, Lázně Františkovy Lázně a.s., Asociace hotelů a restaurací České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vouchery lázním v Karlovarském kraji výrazně pomohly  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.