Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Počasí kůrovci nepřeje, napadené stromy v lázeňských lesích budou vytěženy na podzim

Nejhorší situace je na strmých svazích v okolí přehrady Březová a dále směrem ke karlovarskému Gejzírparku. Ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary Stanislav Dvořák počítá s tím, že jeho zaměstnanci letos vytěží 18 tisíc kubíků dřeva napadeného kůrovcem.

„Letos je příznivé počasí pro těžbu a nepříznivé pro kůrovce. Předpokládám, že budeme mít na podzim odtěženo napadené dřevo a budeme se věnovat údržbě lesa, což je také velmi potřeba,“ sdělil Stanislav Dvořák.

V loňském roce vytěžili pracovníci příspěvkové organizace města Karlovy Vary zhruba třináct tisíc kubíků dřeva. V letošním roce by měl být tento objem o poznání vyšší, neboť už nyní bylo vytěženo zhruba deset tisíc kubíků.

„Uvidíme, jak se bude kůrovcová kalamita vyvíjet. On se totiž objevuje ve dvou vlnách a to vždy červen – červenec a pak ve druhé, na přelomu srpna a září. Vzhledem k počasí ale předpokládám, že kůrovce bude ubývat a my budeme mít šanci věnovat se třeba listnatým dřevinám, nebo prořeďování porostu a uvolňování náletových dřevin,“ doplnil Stanislav Dvořák, který přiznal, že na trhu je velký přebytek dřeva a jeho cena klesá.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lázeňské lesy, kůrovec, kalamita, těžba, dřevo, Karlovy Vary, kůrovci, les, Březová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí kůrovci nepřeje, napadené stromy v lázeňských lesích budou vytěženy na podzim  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.