Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Léto a teploty pod nulou, meteorologové naměřili minus 3,5 stupně Celsia

Nezvykle chladné ráno, na několika meteorologických stanicích padaly teplotní rekordy. Na Šumavě dokonce naměřili -3,5 °C. Na některých stanicích měřících déle než 30 let to je dokonce historicky nejchladnější ráno pro 13. červenec.

Nejchladnější stanicí rána byla stanice Kvilda-Perla, umístěná v Jezerní slati, kde teplota klesla 3,5 °C pod bod mrazu, což je také nejnižší teplota pro tento den v 34leté řadě měření na této stanici,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Historicky nejchladnější ráno zaznamenaly také stanice v Průhonicích, Žatce, Doksanech, Sněžníku a Brodu nad Dyjí. S tím, že v půlce července křupe tráva pod nohama se běžně setkávají například v Šindelové na Sokolovsku.

„U nás už jsme podobné teploty měli včera. U mě na Šindelové je to minimálně třikrát do měsíce června, kdy je při zemi -1 °C až -3 °C. Každý to tu poznal, ty cukety a jemné kytky, co tu mají chataři v okolí a neschovali to, tak to pomrzlo. To skutečně bylo vidět,“ říká meteorolog Rudolf Kovařík.

Zároveň dodává, že kdyby se v noci na pondělí zklidnil vítr, tak jsou teploty daleko nižší. Ačkoli se to laikům zdá divné, pro odborníky nejsou letní mrazíky nic neobvyklého.

„Na lokalitách jako jsou Jezerní slať, Horská Kvilda a podobně, je to zcela běžné. Je to díky reliéfu krajiny, a hlavně musí dojít k tomu, aby se uklidnil vítr a vyjasnilo se po studené frontě. Musím říct, že i u nás ve vesnici je ten rozdíl teplot poměrně velký. Včera jsem měl při zemi nulu a šustila tráva a o kilometr dál ve stanovém kempu byla ta teplota o tři stupně vyšší,“ dodává Kovařík.

Ohodnoť článek

Foto Rudolf Kovařík | Zdroj ČHMÚ

Štítky počasí, mrazy, teplotní rekord, ČHMÚ, Šumava, Jezerní slať, Český hydrometeorologický ústav, Šindelová, Průhonice, Žatec, Doksany, Brod nad Dyjí, Sněžník, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto a teploty pod nulou, meteorologové naměřili minus 3,5 stupně Celsia  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.