Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obnova venkova spolyká 30 milionů korun z rozpočtu kraje

Celkem bylo do Programu obnovy venkova podáno necelých dvě stě žádostí. Objem požadovaných finančních prostředků přesahoval 50 milionů korun. Podpora kraje je určena zejména malým obcím, které nedosáhnou na dotační peníze z národních a evropských dotačních programů.

„Karlovarský kraj obdržel celkem 173 žádostí o poskytnutí dotace v celkové výši přesahující 50 milionů korun. Část z nich ale musela být kvůli převisu pokrácena. Jedna byla navíc na základě žádosti žadatele stornována a další dvě pak nesplnily podmínky programu, a proto nebyly zařazeny do hodnocení,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Veronika Svobodová.

Vyhlášený dotační Program obnovy venkova je určen zejména pro menší obce, které nedosáhnou na dotace z národních a evropských programů, ale výraznou měrou přispívají k rozvoji venkova.

„A právě nyní, kdy se potýkáme s nastupující hospodářskou krizí v souvislosti s koronavirovou pandemií, patří tyto skupiny žadatelů mezi nejvíce ohrožené. Abychom udrželi stávající život na venkově a přispěli k realizaci potřebných projektů, doporučujeme krajskému zastupitelstvu schválení dotací v celkové výši 29 888 651 korun,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje, projektového řízení a informatiky Josef Janů.

Na opravy a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti půjde téměř 16 milionů korun, na rekonstrukci a výstavbu místních komunikací 5 milionů korun, na provoz venkovských prodejen více jak 920 tisíc korun, na činnost manažerů mikroregionů a místních akčních skupin necelých 5 milionů korun a na projekty související s úspěšnou nominací hornického regionu Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO 3 miliony korun.

„Z konkrétních projektů, které budou po souhlasu zastupitelů podpořeny, můžeme jmenovat například opravu nevyhovujícího povrchu komunikace v Krásném Jezu spojující centrum obce s vlakovým nádražím, obnova veřejného osvětlení v Ovesných Kladrubech, výstavba autobusových zastávek v Dolních Nivách, zajištění provozu prodejen v Nové Vsi a Jindřichovicích či vytvoření projektu pro rozšíření parkovacích míst v Abertamech,“ dodala mluvčí kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto krusnohorci.cz

Štítky dotace, peníze, Karlovarský kraj, menší obce, zastupitelé, venkov, projekt, Josef Janů, Montanregion Krušné hory - Erzgebirge, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova venkova spolyká 30 milionů korun z rozpočtu kraje  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.