Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolní hasiči dostanou miliony korun na nová auta a opravy zbrojnic

Peníze uvolní ze svého rozpočtu Karlovarský kraj. Financování potřeb „dobráků“ proběhne ve dvou etapách. V první se na nová dopravní auta mohou těšit například v Královském Poříčí, Staré Roli nebo Jenišově. V Nejdku chtějí kupovat novou cisternovou automobilovou stříkačku.

„Peníze na výše uvedené vybavení, plus například rekonstrukci zbrojnice v Kynšperku nad Ohří nebo Plesné budou i letos vyplaceny z Programu pro poskytování dotací z rozpočtu Karlovarského kraje na podporu jednotek sborů dobrovolných hasičů. Peníze by měly být odeslány ve dvou etapách. Dotace ještě musí schválit krajské zastupitelstvo,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Kraj původně na dotace pro jednotky dobrovolných hasičů vyčlenil 11, 4 milionu korun. Žádost na rok 2020 podalo celkem 81 obcí, 6 z nich ale svou žádost stornovalo a podalo si novou.

„Celkový objem požadovaných financí je tedy 9, 1 milionu korun. Komise Rady Karlovarského kraje, která se zabývá rozdělováním dotací dobrovolným hasičům, doporučuje na základě výdajů souvisejících s opatřeními proti koronavirové nákaze, jež přinesly propad daňových příjmů, poskytnout hasičům nejprve 4 miliony 350 tisíc korun,“ vysvětlil hejtman Petr Kubis.

V první vlně budou peníze rozděleny v případech, kdy jde o podporu pořízení nové cisterny a dále o ty případy, kde je udělení dotace navázáno na podporu ze státního rozpočtu.

„Zbývající částku 4 miliony 750 tisíc korun rozdělíme v druhém pololetí roku 2020. Obce se ale rozhodně nemusí bát, že by jednotky dobrovolných hasičů o krajskou dotaci přišly,“ upřesnil hejtman.

Pokud návrh zastupitelé odsouhlasí, dostanou v první vlně peníze v Královském Poříčí, Jenišově a Staré Roli a to v maximální výši 450 tisíc korun na pořízení nového dopravního automobilu. Město Nejdek pak získá 1 milion korun na pořízení nové cisternové automobilové stříkačky pro jednotku na Pozorce. A milion z krajského rozpočtu získají i v Kynšperku nad Ohří a Plesné, kde mají v plánu rekonstrukci požární zbrojnice.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky dobrovolní hasiči, peníze, dotace, Karlovarský kraj, podpora, muniční sklad, Nejdek, Královské Poříčí, Jenišov, Kynšperk nad Ohří, Plesná, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči dostanou miliony korun na nová auta a opravy zbrojnic  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.