Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: V Sokolově se rýsuje koalice mezi vítězným ANO a Společně pro Sokolov

V Sokolově se rýsuje koalice mezi vítězným hnutím ANO a uskupením Společně pro Sokolov, které skončilo na druhém místě. Ačkoli by oba subjekty měly ve 27členném zastupitelstvu většinu mandátů, chtějí ještě jednat s ostatními stranami. Jasno by mělo být do konce týdne. Hnutí ANO počítá s tím, že by obsadilo minimálně funkci starosty.

„Naše hnutí ANO, které zvítězilo ve volbách, dnes podepsalo dohodu o společném postupu při sestavení koalice ve městě Sokolov s hnutím, které skončilo druhé, to znamená Společně pro Sokolov s podporou Volba pro kraj. Touto dohodou jsme se zavázali, že budeme v současné době postupovat společně a všechna naše jednání povedou k tomu, aby se co nejrychleji podepsala koaliční dohoda a sestavila koalice," řekl dnes lídr kandidátky ANO Petr Kubis.

Hnutí ANO si chce ponechat funkci starosty, stal by se jím pravděpodobně lídr Kubis. Funkci prvního místostarosty nabídnou druhým ve volbách, tedy Společně pro Sokolov. Jejích lídrem je současný místostarosta Jan Picka. O postu druhého místostarosty se bude teprve jednat.

Vítězné ANO získalo 11 mandátů v zastupitelstvu. Proti dosavadnímu stavu tak o čtyři mandáty posílilo. Druzí Společně pro Sokolov budou mít čtyři mandáty. Celkem tedy obě uskupení budou mít 15 zastupitelů, což znamená většinu v zastupitelstvu. Třetí skončilo SPD se čtyřmi mandáty, čtvrté Hnutí pro město Sokolov získalo taktéž čtyři mandáty. Tři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestá je Radnice Středu s jedním mandátem.

Jednat budou chtít obě uskupení se všemi stranami. „Uvidíme, jaký bude výsledek. Chtěli bychom, aby do konce týdne bylo jasno," uvedl Kubis.

V minulých komunálních volbách v roce 2018 v Sokolově vyhrálo rovněž ANO se ziskem 23,9 procenta hlasů a sedmi mandáty v 27členném zastupitelstvu. Za ním skončilo Hnutí pro město Sokolov s 19,54 procenta hlasů a šesti mandáty. Na třetím místě skončila ČSSD s 14,92 procenta hlasů a čtyřmi křesly v zastupitelstvu. Koalici vytvořilo ANO, Hnutí pro město Sokolov a ČSSD. V končícím zastupitelstvu má většinu 16 hlasů. V čele města stojí od roku 2018 starostka Renata Oulehlová za ANO. Ta se ale rozhodla ponechat si pouze funkci poslankyně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky ČR, volby, obce, Sokolov, ANO 2011, koalice, Petr Kubis, ČSSD, Jan Picka, Renata Oulehlová, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Sokolově se rýsuje koalice mezi vítězným ANO a Společně pro Sokolov  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.