Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2022: V Karlových Varech se o Senát střetnou Procházková a Chromcová

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Karlovy Vary postoupily Věra Procházková (ANO) a Eva Chromcová (SPD). Procházková získala 25,86 procenta hlasů, druhá Chromcová dostala 14,12 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na volby.cz. Voleb se zúčastnilo 39,55 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.

Procházková řekla včera večer, že takový výsledek nečekala, měla totiž, podle svých slov, proti sobě poměrně silné protikandidáty. Pokusí se ale také získat jejich podporu v druhém kole. "Budu pokračovat v práci, kterou jsem dělala poslední týdny, budu jezdit zase po kraji, budu jezdit i tam, kde jsem ještě nebyla. A samozřejmě budu jednat i s ostatními, kteří neuspěli, aby mě podpořili," řekla.

Procházková byla v letech 2017 až 2021 poslankyní, v letech 2016 až 2020 byla zastupitelkou Karlovarského kraje. Do Senátu nekandiduje poprvé, v roce 2010 kandidovala v obvodu Karlovy Vary za hnutí Rozumní jako členka Bloku proti islamizaci.

Chromcová, která je první zástupkyní SPD, jež se dostala do druhého kola senátních voleb, postup nečekala. "Pro mě je to ohromné a milé překvapení. Rozdíl mezi kandidáty byl těsný. Nyní jsou výsledky ještě čerstvé, ale pravděpodobně se někoho z dalších kandidátů s žádostí o oporu obrátíme," sdělila.

Na třetím místě skončil Martin Maleček (VOK) se 13,10 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je dosavadní místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) s 12,32 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Petr Kulhánek (KOA), volilo ho 12,31 procenta lidí. Šestý je Václav Slavík (KDU-ČSL) se 7,69 procenta. Sedmý Bohdan Vaněk (Piráti) dostal 5,69 procenta hlasů. Na osmém místě skončil Pavel Petričko (NK) s 4,26 procenta hlasů. Devátý skončil Petr Ajšman (Srdcem pro Vary) se 2,14 procenta.

Letošní senátní volby na Karlovarsku ovlivnilo i to, že proti sobě kandidovali dva kandidáti, kteří jsou spojeni s hnutím STAN, Jan Horník, starosta Božího Daru a místopředseda Senátu, a hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek, který měl původně kandidovat za STAN, ale když padla volba znovu na Horníka, rozhodl se kandidovat za své mateřské hnutí Karlovarská občanská alternativa (KOA). Hlasy jejich voličů se tak v podstatě rozdělily napůl a ani jeden se do druhého kola nedostal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ANO

Štítky ČR, volby, senát, Karlovy Vary, Věra Procházková, Eva Chromcová, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Jan Horník, Starostové a nezávislí, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Karlových Varech se o Senát střetnou Procházková a Chromcová  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.