Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ODS a KDU-ČSL odblokovaly jednání o vládě Karlovarského kraje

Koalice ODS a KDU-ČSL dnes schválila nabídku bloku 21 zastupitelů ze STAN. Pirátů, Místních, VOK a SNK1 týkající se většinové koalice v Karlovarském kraji. Přijala návrh mít prvního náměstka, jednoho radního a jednoho uvolněného, tedy placeného zastupitele. Dnes by usnesení měl klub K5, složený z ODS a KDU-ČSL a jedné zastupitelky zvolené za SNK1, projednat s blokem 21. Může se tak odblokovat jednání o krajské koalici.

"Dohodli jsme se na regionální radě, že dáváme vyjednávacímu týmu mandát na nabídku bloku 21 přistoupit. To znamená první náměstek hejtmana, radní a jeden uvolněný zastupitel," shrnul lídr kandidátky koalice ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec (ODS).

Občanští demokraté dnes rozhodnutí projednali se svým koaličním partnerem, KDU-ČSL. I když personální obsazení rady není definitivní, koalice stran bez ANO a SPD má po dnešním jednání reálnou šanci na sestavení. "My jsme se jako koalice dohodli na společném postupu a dnes začneme jednat s blokem 21 zastupitelů," řekla krajská předsedkyně KDU-ČSL Oĺga Haláková.

"Předpokládám, že po dnešním odpoledním jednání se budeme bavit nad finalizací koaliční smlouvy a přípravou dokumentů pro pondělní jednání zastupitelstva," reagoval na výsledek jednání ODS a KDU-ČSL lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA), pravděpodobný kandidát na hejtmana. Dodal, že personální složení rady a rozdělení oblastí je načrtnuto, ale detaily zveřejní koalice až po definitivní dohodě s blokem K5.

Více než dva měsíce po krajských volbách zatím Karlovarský kraj jako poslední z krajů nemá koalici. Počáteční pokus ANO o sestavení koalice na půdorysu dosavadní krajské vlády nevyšel. V povolebních vyjednáváních hrála důležitou roli hlavně ODS, která do pondělka několikrát zkoušela navýšit svůj zisk v případné koalici. Zlomem bylo až pondělní jednání regionální rady ODS, která rozhodla, že přistoupí na nabídku bloku 21. Na příští pondělí je svoláno šesté pokračování ustavujícího zastupitelstva.

Ve 45členném zastupitelstvu získalo ANO 13 mandátů, STAN osm mandátů a Piráti šest mandátů. Po čtyřech mandátech má koalice ODS a KDU-ČSL, hnutí Místní a SPD. Tři mandáty získalo hnutí VOK a SNK1.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, ODS, KDU-ČSL, STAN, Karlovarský kraj, koalice, Starostové a nezávislí, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Karel Jakobec, Petr Kulhánek, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS a KDU-ČSL odblokovaly jednání o vládě Karlovarského kraje  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.