Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hejtman Karlovarského kraje se opět nevolil, zastupitelka za SPD zmínila nové volby

Dnes ráno se již popáté sešli zastupitelé Karlovarského kraje, aby se pokusili zvolit hejtmana a radu kraje. To se ale opět nepovedlo a zasedání zastupitelstva bylo opět přerušeno. Hlasování o opětovném přerušení předcházela diskuze zastupitelů, kteří si navzájem vyčítali neschopnost poskládat většinovou koalici.

„Dnes vyšel ten nepopulární úkol požádat o přerušení zastupitelstva na mě, proto žádám o přerušení dnešního zastupitelstva, protože mi není známo, že by bylo dohodnuto složení většinové koalice,“ sdělil Marek Poledníček (KDU-ČSL).

Nespokojenost s neschopností sestavit koalici jako první kritizovala bývalé hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která chtěla slyšet termín, do kdy tedy bude ona slibovaná koalice sestavena. Tu každý týden slibuje hlavní vyjednavač bloku 21 Petr Kulhánek (KOA), který každý týden zastupitele i obyvatele Karlovarského kraje ujišťoval, že jeho jednání spěje k úspěšnému závěru a už příště bude koalice složena.

„Ten problém není v nás, ale v našich partnerech,“ sdělil Petr Kulhánek, který tak označil za viníka nesestavení koalice klub K5 (ODS, KDU-ČSL a jedna zastupitelka za SNK1), který zatím nepřijal nabídky jeho bloku 21.

Následně se opakovala situace z předešlých jednání, kdy zastupitelé za hnutí ANO kritizovali některé subjekty, že s nimi nechtějí jednat a zástupci bloku 21 zase poukazovali na to, že všichni mají stejný prostor a šanci koalici sestavit. Zajímavý názor pak přednesla zastupitelka za SPD Karla Maříková. „Myslím si, že bychom se tady měli nejpozději za týden sejít a zvolit hejtmana a pokud toho nejsme schopni, vzdejme se všichni mandátů a ať jsou nové volby,“ uvedla zastupitelka za SPD s tím, že zasedání zastupitelů stálo kraj už zhruba 300 tisíc korun.

Zastupitel Pirátů Jindřich Čermák na tento argument uvedl, že by kraj peníze stejně utratil, neboť by těch tři sta tisíc vyplatil na odměnách zastupitelů, které v situaci, kdy není zvoleno vedení kraje, zastupitelé nepobírají. „Kdyby ale bylo vedení kraje zvoleno, pracovali bychom pro lidi a nyní tady jen vedeme osobní válku,“ dodala Karla Maříková.

Zhruba hodinovou diskuzi opět zakončilo téma čerpání peněz z evropských fondů, nejčastěji byl zmiňován Just Transition Fund, ve kterém bude alokováno mnoho miliard korun, určených pro regiony zasažené těžbou uhlí, což se dotýká i Karlovarského kraje,

Opětovná snaha Jany Mračkové Vildumetzové o zřízení alespoň finančního výboru byla opět zamítnuta. Následně zastupitelé odhlasovali další přerušení jednání s tím, že se opět sejdou v pondělí 14. prosince v 9 hodin dopoledne.

Situace v Karlovarském kraji tak zůstává několik týdnů neměnná. O sestavení koalice se snaží takzvaný klub 21 složení ze STAN, Pirátů, Místních, dvou zastupitelé za SNK1 a jednoho za VOK. Ten se snaží přizvat do koalice klub K5 složený ze zastupitelů ODS, KDU-ČSL a jedná zastupitelky za SNK1.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, koalice, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, Petr Kulhánek, Marek Poledníček, Karla Maříková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Karlovarského kraje se opět nevolil, zastupitelka za SPD zmínila nové volby  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.