Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jednání o koalici v Karlovarském kraji zatím nemají řešení

Jednání o koalici v Karlovarském kraji opět narazila na odlišné personální představy jednajících stran. ODS, která je součástí bloku pěti zastupitelů spolu s KDU-ČSL a Jitkou Pokornou zvolenou za SNK1, znovu odmítla nabídku mít prvního náměstka a jednoho radního, případně jednoho uvolněného zastupitele, kterou nabízí od počátku blok 21 zastupitelů STAN, Pirátů, Místních, části VOK a části SNK1. KDU-ČSL by se mělo vyjádřit ve středu. Žádný z jednajících bloků se totiž nechce vzdát nároku na hejtmana.

Nezmění-li se ve středu postoje vyjednávacích bloků, které mají zatím největší šanci vytvořit většinovou koalici, ani čtvrteční, už třetí pokračování ustavujícího zastupitelstva, nezvolí nové vedení kraje.

"ODS stále stejnou nabídku odmítla a pověřila vyjednávací tým, aby i nadále usiloval o post hejtmana. KDU-ČSL má ve zítra (ve středu) krajský výbor, kde se budou domlouvat jak dál, jestli s námi budou pokračovat v této pozici," řekl lídr kandidátky ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec, možný kandidát na hejtmana za blok K5 - klub pro Karlovarský kraj z ODS, KDU-ČSL a jedné zastupitelky zvolené za jinou stranu.

Blok K5 nabídl v pátek i variantu ještě neprojednanou na regionální radě, chtěl by tři místa v radě, tedy bez pozice hejtmana. Podle Jakobce to blok 21 zastupitelů odmítl a trvá na původním návrhu.

"Pokud má vzniknout smysluplná koalice, tak má být vyvážená a vyrovnaná. A nejde ji postavit už od počátku na pokřiveném principu, kdy jeden z partnerů si uzurpuje třetinu rady. To prostě nejde," řekl dnes lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA), pravděpodobný kandidát bloku 21 zastupitelů na hejtmana. Kulhánek nechtěl stanovisko ODS komentovat, protože oficiálně od K5 žádné stanovisko nedostal. Řekl ale, že blok 21 zastupitelů zůstává pevný.

V krajských volbách v Karlovarském kraji vyhrálo ANO se ziskem 13 mandátů ve 45členném zastupitelstvu. Jeho pokus o sestavení krajské vlády na půdorysu současné koalice ANO, ODS, Pirátů a Místních ale nevyšel.

STAN, Piráti a část Volby pro kraj (VOK) a SNK1 vytvořili krátce po volbách blok s 21 mandáty. Pro většinu by potřeboval právě čtyři mandáty koalice ODS a KDU-ČSL. Mimo koaliční jednání zůstává SPD se čtyřmi mandáty. STAN i Piráti ale spolupráci s SPD odmítají a vyhrazují se proti ANO. Hnutí ANO jako dosavadní lídr krajské koalice nabízí jednání všem stranám.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, volby, Karlovarský, koalice, KDU-ČSL, Karlovarský kraj, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ANO 2011, Karel Jakobec, Petr Kulhánek, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání o koalici v Karlovarském kraji zatím nemají řešení  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.