Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jednání o koalici v Karlovarském kraji budou pokračovat

Patová situace při jednání o koalici v Karlovarskén kraji zatím neskončila. Ani na čtvrtečním pokračování ustavujícího zastupitelstva asi nebude zvoleno nové vedení kraje. Jednání bloku 21 zastupitelů s koalicí ODS a KDU-ČSL mají pokračovat v pátek, řekl dnes lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA). Uskupení nejsou s to se shodnout, kdo bude mít hejtmana, a jak bude vypadat rada kraje.

Společná jednání mezi blokem 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Volby pro kraj (VOK), Místních a SNK1 a koalicí ODS a KDU-ČSL jsou zatím nejblíž k většině v 45členném zastupitelstvu. Na programových prioritách se sice uskupení dohodla, hejtmana ale chce nominovat jak koalice ODS a KDU-ČSL, tak blok 21 zastupitelů.

"Stále platí, že nás má ODS stále stejnou nabídku, ta je platná a ochota k jednání je, takže bychom se měli sejít znovu v pátek," uvedl Petr Kulhánek. Blok jednadvaceti zastupitelů nabízí ODS a KDU-ČSL místo prvního náměstka a jednoho dalšího radního. Ve hře byla i nabídka na jednoho dalšího uvolněného zastupitele.

Koalice ODS a KDU-ČSL původně chtěla nominovat hejtmana a další dva radní. Na posledním jednání nabídla ústupek - nominaci svého hejtmana a jednoho radního. Jenže pozice hejtmana pro ODS, která má v zastupitelstvu jen dva členy a společně s KDU-ČSL dohromady čtyři, je zatím pro strany sdružené v bloku 21 zastupitelů nepřijatelná.

Říjnové krajské volby vyhrálo hnutí ANO, získalo 13 mandátů, druhý STAN osm a Piráti šest mandátů. Po čtyřech mandátech mají ODS s KDU-ČSL, Místní a SPD, Tři mandáty získalo sdružení SNK1 a VOK. Kdyby blok 21 zastupitelů udržel jednotný postoj, že chce koalici bez ANO a SPD, byla by jedinou alternativou koalice ANO, ODS s KDU-ČSL, podpořená přímo nebo nepřímo hlasy SPD. Hnutí ANO ale stále věří, že se strany při delší patové situaci vrátí i k jiným možnostem sestavení krajské vlády.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, volby, Karlovarský, koalice, ODS, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, ANO 2011, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání o koalici v Karlovarském kraji budou pokračovat  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.