Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krajskou koalici složenou z deseti subjektů se stále nepodařilo podepsat

V Karlovarském kraji měla vzniknout koalice, která se jednoznačně vymezila proti vládnutí s vítězem voleb hnutím ANO. Snahy o její dokončení a ustavení vládnoucí většiny se ale stále nedaří dotáhnout do konce, neboť se strany nejsou schopny dohodnout na postu hejtmana.

„Koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Soukromníků se na včerejším jednání snažila dojednat podmínky pro sestavení koalice pro Karlovarský kraj. Bohužel zastupitelé z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka odmítli přistoupit na předem deklarované personální požadavky. Odmítli dokonce i vstřícnější a umírněnější požadavek na nominaci hejtmana a jednoho člena rady,“ řekl po jednání lídr kandidátky ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec.

Ten dále odmítá vyjádření lídra bloku 21 Petra Kulhánka, že koalice ODS a KDU-ČSL je v návrzích na složení krajské exekutivy neústupná.

„Opak je pravdou. I přes původní požadavky jsme se snažili udělat ústupky. Takové prohlášení však zbytečně vykopává příkopy budoucí spolupráci na místo, aby se naše subjekty sbližovaly. Zastupitelé z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka nabídli koalici ODS a KDU-ČSL personální zastoupení v původní nabídce na 1. náměstka a dalšího člena rady, což je nabídka předložená od Petra Kulhánka od začátku, pro naši koalici neakceptovatelná. Naše požadavky na postavení v koalici jednoznačně vycházejí z významu a strategického postavení našich zastupitelů pro budoucí vládu Karlovarského kraje. Je důležité zdůraznit, že na úrovni obecní, krajské ani vládní není výjimkou, když nejvyšší post připadne zástupci jiné strany než té, co je nejvýznamnější v počtu zastupitelů,“ dodal Karel Jakobec s tím, že během jednání všech deseti subjektů o programovém prohlášení nebyl nalezen ani jeden sporný bod.

Požadavky ODS a KDU-ČSL a jejich neústupnost označuje Petr Kulhánek za velké zklamání. „Toto uskupení disponuje 4 zastupiteli (+ 1 zástupcem SNK1) a vzneslo požadavek na pozici hejtmana a 2 dalších zástupců v Radě kraje. Takový model, který obsazuje třetinu Rady pro ODS/KDU-ČSL je zcela v rozporu s volebním výsledkem a rozložením mandátů pro jednotlivé partnery. Přestože jsme ODS/KDU-ČSL chtěli vyjít nadstandardně vstříc a nabídli 1. náměstka hejtmana, dalšího člena Rady a možnost nominovat uvolněného zastupitele nebo předsedu komise či výboru, naši partneři odmítají mírnit své požadavky, včetně nároku na nominaci hejtmana,“ uvedl Petr Kulhánek (KOA) s tím, že jeho blok odmítá silový přístup ODS a KDU-ČSL, jejich požadavky považuje za neoprávněné a nadále si stojí za tím, že blok 21 nabídl svému partnerovi nadstandardní podmínky.

Vládnoucí koalice v Karlovarském kraji tak stále není dojednána a je otázkou jak se nyní ODS a KDU-ČSL zachová. Zda se vrátí k jednání s vítězem voleb hnutím ANO a budou se společně snažit najít řešení, nebo zda upustí od svého požadavku na pozici hejtmana či případně zda ustoupí zmiňovaný blok 21, který by tak docílil své snahy vyšachovat hnutí ANO z vlády v kraji, čemuž by obětoval post hejtmana.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, koalice, ODS, KDU-ČSL, Petr Kulhánek, ANO 2011, Karel Jakobec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajskou koalici složenou z deseti subjektů se stále nepodařilo podepsat  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.