Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nové vedení Karlovarského kraje zítra patrně zvoleno nebude

V kraji proti sobě dosud stojí dva bloky, které se marně snaží dohodnout vládnoucí koalici. Lépe je na tom takzvaný blok 21 složený ze STAN, Pirátů, Místních a SNK1. V jeho prospěch totiž stojí rozhodnutí ODS a KDU-ČSL vrátit se ke společnému jednání.

"Shodli jsme se všichni na tom, že o koalici chceme jednat. Shodli jsme se na tom, že budeme jednat nejen o složení krajské vlády, ale i programových prioritách. Již deset dní námi diskutovaný návrh priorit budeme sdílet s kolegy z ODS a KDU-ČSL, kteří k němu vznesou své připomínky a komentáře," uvedl lídr bloku 21 Petr Kulhánek.

Právě ODS a KDU-ČSL ukončila s blokem 21 jednání v minulých dnech hlavně proto, že nechtěl akceptovat její požadavek na nominaci hejtmana.

„V tomto ohledu má další budoucnost ve svých rukou projekt kolem Petra Kulhánka a splněním našich podmínek může společný projekt posunout dál. Naše platforma se ale rovněž chce zabývat druhou, neméně důležitou součástí budoucí dohody. Tou je programová shoda. Proto jsme požádali našeho partnera, aby nám představil základní body programu případné koalice, abychom mohli projednat i tuto část případné spolupráce. Naše platforma potvrdila svůj požadavek na nominaci hejtmana a dvou členů rady, který by umožnil odpovídajícím způsobem zastupovat zájmy voličů,“ sdělil regionální manažer ODS Tomáš Grosser.

Obě strany předpokládají, že během zítřejšího prvního ustavujícího zasedání Zastupitelstva Karlovarského kraje nedojde ke zvolení nové krajské vlády. Očekává se, že jednání bude přerušeno a obě strany získají sedm dní na dohodnutí podrobností a konečné podoby nového krajského vedení. V případě nezvolení krajské vlády se totiž zasedání zastupitelstva přeruší právě na již zmíněných sedm dní.

Jedním z největších problémů probíhajících jednání je právě post hejtmana, kterého chce jak blok 21 tak i ODS a KDU-ČSL. Ti nabídku obsadit post hejtmana dostali i od vítěze voleb v kraji, hnutí ANO, které nyní musí vyčkávat, zda se ODS a KDU-ČSL s blokem 21 dohodnou nebo ne. 

V krajských volbách vyhrálo hnutí ANO se ziskem 13 mandátů. S ODS a KDU-ČSL (čtyři mandáty) a třemi zastupiteli z jiných stran vytvořilo vyjednávací blok s 20 zastupiteli.

Naproti tomu STAN s osmi mandáty, Piráti se šesti, Volba pro kraj s jedním zastupitelem a čtyři zastupitelé za Místní a dva za SNK1 dohromady mají 21 hlasů.

Mimo jednání zůstává zatím SPD se čtyřmi hlasy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, ODS, KDU-ČSL, koalice, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, vláda, Petr Kulhánek, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové vedení Karlovarského kraje zítra patrně zvoleno nebude  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.