Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Volby 2020: Volby v Karlovarském kraji vyhrálo ANO, pozici hejtmana ale jistou rozhodně nemá

, aktualizováno 3. října 2020, 20:47

Do zastupitelstva Karlovarského kraje se dostalo osm politických stran a uskupení. Vítězem se stalo hnutí ANO před druhou koalicí STAN + TOP 09. Třetí místo patří Pirátům.

„Musíme samozřejmě v první řadě poděkovat voličům za účast a těm, kdo nám dali hlas za přízeň. Vyhrát volby je ale jen jedním krokem, nyní se musíme pokusit sestavit koalici. Karty úplně ideálně rozdány nejsou a tak uvidíme. Každopádně chceme jednat s každým, kdo jednat bude chtít. Předpokládám, že jednání o koalici zahájíme v řádu několika hodin. Je třeba si uvědomit, že nemáme moc času na dohadování, protože kraj má mnoho svých problémů, které je třeba řešit,“ uvedl Petr Kubis (ANO).

Jednání o koalici ale chce zahájit i lídr druhé kandidátky Petr Kulhánek, který se neztají snahou sestavit širokou koalici a vyšachovat tak vítěze voleb. „Uděláme vše proto, abychom se dohodli s ostatními subjekty a vládli v kraji bez hnutí ANO,“ sdělil otevřeně Petr Kulhánek (KOA), který chce první jednání telefonicky zahájit už dnes večer a zítra pokračovat v osobních schůzkách.

Třetí místo obsadili Piráti, kteří nejsou s výsledkem úplně spokojeni. „Všeobecně jsme lehce zklamáni. Chtěli jsme 12 až 15 procent a jsme lehce pod dvanácti. Víme ale proč to je. Byli jsme totiž v koalici, která dělala něco dobře něco špatně, ale všeobecná poptávka je nyní po vládnutí bez ANO, takže jsme se s tím trošku svezli,“ uvedl Josef Janů, lídr pirátské kandidátky. Co se týká povolebních vyjednávání, tak Piráti mají své schválené zásady, kterých se budou držet. „Nemáme tam sice uvedeno, že s ANO jednat nebudeme, nicméně uskupení postavené na starostech jsou nám bližší. Ale jsme třetí a tak musíme čekat, kdo nám co nabídne,“ dodal Josef Janů.

Lídr kandidátky Místní a starosta Chodova Patrik Pizinger předpokládá, že se o koalici bude vyjednávat s vítězem voleb i ostatními subjekty. „S výsledkem jsme spokojeni, protože jsme dosáhli lepšího výsledku než před čtyřmi lety.  Já osobně jsem ale spokojen i s výsledkem některých dalších uskupení, protože se do zastupitelstva dostala řada dalších starostů a to je dobré. Co se týká koaličních vyjednávání, tak se musíme poradit. Předpokládám ale, že počkáme, co nám nabídne vítěz voleb a pak se rozhodneme,“ sdělil Patrik Pizinger s tím, že vítěz voleb by měl prokázat, že dokáže sestavit funkční a silnou koalici.   

Rozdělení mandátů je následující

Vítězné ANO získalo 13 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhý skončil STAN s osmi mandáty. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů. Vyplývá to z výsledků voleb na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 34,94 procenta voličů.

Čtvrtá Koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Soukromníků má čtyři mandáty. Na pátém místě je Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst s čtyřmi zastupiteli. Šestá je SPD, má čtyři mandáty. Sedmou příčku obsadila VOK - Volba pro kraj se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončilo Sdružení nezávislých kandidátů 1 - Starostové našeho kraje se třemi mandáty.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo hnutí ANO a získalo 13 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Jeho členy se tehdy stala ČSSD s osmi mandáty, KSČM se šesti mandáty, pět zastupitelů měla strana STAN, ODS čtyři, tři zastupitele mělo Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, koalice Svoboda a přímá demokracie-TO (SPD) a SPO se třemi mandáty, Piráti rovněž se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 30,23 procenta voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, ANO 2011, koalice, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, TOP 09, Petr Kulhánek, Patrik Pizinger, Josef Janů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby 2020: Volby v Karlovarském kraji vyhrálo ANO, pozici hejtmana ale jistou rozhodně nemá  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.