Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karate určitě stojí za pokus, může z něj být totiž nová životní cesta, říká trenér Jan Ruth

Se začátkem školního roku se rozběhne řada zájmových a sportovních kroužků. Jedním z nich, který nabídne možnost sportovat i těm nejmenším dětem je klub Karate Tygr Karlovy Vary. Do jeho řad můžete malé tygříky přihlásit už nyní. Nábor se pak bude konat 2. a 3. září. Abyste měli představu, co vaše děti čeká, přečtěte si následující rozhovor s trenérem a předsedou klubu Janem Ruthem (na snímku v článku).

V současné době začínají děti sportovat někdy už ve třech a čtyřech letech. Je vhodné začít se sportem takto brzo?

Někdo zvládne začít dříve, někdo později. Ideální věk se těžko určuje, ale období kolem šestého roku je pro karate asi nejideálnější. Dítě musí být pohybově schopné, musí vnímat, soustředit se. Máme ale i tréninky pro děti 3 a 4 roky, které nazýváme sportovní přípravkou.

Co si má rodič pod pojmem sportovní přípravka představit?

Jedná se o všeobecnou sportovní průpravu, která rozhodně není zaměřená na karate. Je ale samozřejmě udělaná tak, aby děti mohly plynule ke karate přejít. Ale někteří si najdou třeba cestu k jinému sportu.

Jste ale přece jen klub karate, takže tento sport bude asi prioritou?

Prioritou určitě je, ale ne u takhle malých dětí. Doba se sice hodně zrychlila a někdy je to hlavně o rodičích, kteří chtějí hned vidět výsledky. Někteří mají pocit, že když dítě dají do kroužku a platí mu tréninky, musí z něj být reprezentant. Tak to ale není a děti musí aktivita především bavit. Jisté ale je, že pro to, aby dítě začalo dělat karate je rozhodující zhruba devátý rok. Když jsem začínal s karate třeba já, což bylo ve třetí třídě, bylo to normální. Dnes je to opravdu hraniční věk. Ale do klubu samozřejmě bereme třeba i třináctileté děti, protože karate i jiné sporty mají smysl v každém věku i když se bude jednat třeba jen o hobby.

Mohl byste popsat, co čeká děti, které se přihlásí do oddílu Karate Tygr?
Tak nejdříve zjistíme, jak na tom děti jsou pohybově a začneme je seznamovat s karate. Důležité je samozřejmě seznámení s trenéry, kteří si udělají obrázek o tom, jak tréninky koncipovat, komu se jak věnovat a tak dále.

Co je náplní tréninků?
Tréninky jsou zhruba hodinové a věnujeme se karate, gymnastice a posilování.

A co když již dítě dělá jiný sport, má smysl k tomu přidat karate?

Máme děti, které třeba hrají fotbal nebo hokej. Mají to nastavené tak, že jdou třeba na fotbal a pak ještě na karate.

To je asi velký rozdíl. Hokej i fotbal jsou kolektivní sporty, v karate je to jinak.

Jinak to rozhodně je a začnou to pociťovat ve chvíli závodů. Ale parta je důležitá i v karate. Děti se vídají pravidelně, jsou spolu třeba i na soustředění. Kolektiv je důležitý a já jsem rád, že tu máme dobré party.

Nábor na novou sezónu probíhá skrz rezervační systém na vašich stránkách www.karateklubtygr.cz. Proč to nejde jako dříve, kdy se zájemci rovnou sešli v tělocvičně?
Spuštění rezervačního systému bylo nutné, protože takhle nám v jeden den přišlo do tělocvičny mnoho dětí. Web je v tomto ideální, zájemci vidí, které termíny jsou volné, tudíž si je mohou rovnou zarezervovat.

Na závěr by bylo dobré říci, proč by se děti měly do karate hlásit?

Karate se rozhodně nikdo nemusí bát. Určitě to stojí za pokus, může z něj totiž být nová životní cesta. Ale není to jen o karate, ale o získání nových kamarádů a pocitu, že dítě někam patří.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karate tygr Karlovy Vary

Štítky sport, karate, Karate klub Tygr, Karlovy Vary, Jan Ruth, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karate určitě stojí za pokus, může z něj být totiž nová životní cesta, říká trenér Jan Ruth  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.