Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sen vychovat reprezentanta se splnil, říká trenér Karate klubu Tygr Jan Ruth

Skromný, přátelský a věčně usměvavý, na druhou stranu úspěšný a mnohdy nekompromisní trenér karate Jan Ruth přiznává, že když v roce 2009 zakládal Karate klub Tygr v Karlových Varech, snil o tom, že vychová úspěšné reprezentanty. A to se mu splnilo, což přiznal i v rozhovoru pro Karlovarskou drbnu.

Honzo založit sportovní klub v době, kdy se říká, že se většina dětí nepohybuje, nesportuje a tráví čas u počítačů a mobilů byl asi dosti riskantní krok?

Nemyslím si. Měl jsem svoji vizi a tou jsem se řídil. Samozřejmě, že jsem nevěděl, kolik dětí přijde, jak velký bude zájem o karate, které rozhodně nepatří k marketingově tak úspěšné sporty jako je hokej nebo fotbal. Na druhou stranu je karate můj život a tak proč bych zkušenosti nepředal dalším dětem.

Z dnešního pohledu bylo založení klubu samozřejmě správným krokem, máš představu, kolik dětí si za těch jedenáct let karate vyzkoušelo a třeba si ho zvolilo jako svůj hlavní sport?

Přesné číslo nemám, někdo přijde a vydrží, někdo zjistí, že karate není pro něj ten sport, kterému by propadl. Jisté ale, že v členské základně mám dnes zhruba dvě stě padesát dětí. Věnuji se totiž z 95 procent výchově mládeže.

Tak to je slušný počet dětí. Tam už se určitě najdou i talenti, nebo úspěšní sportovci?

Je to jako u každého sportu. Někdo má talent, někdo chce víc trénovat a někdo se třeba přijde jen naučit základy sebeobranu. Každopádně máme ale úspěšné borce a borkyně a já se mohu pochlubit minimálně dvaceti tituly mistrů republiky.

Ten hlavní úspěch si ale neprozradil…

Tak tím největším úspěchem mojí trenérské kariéry je stříbrná medaile z Mistrovsví Evropy, kterou vybojoval Martin Eliáš v Budapešti. Byl jediným Čechem, který na tomto mistrovství bral placku a pro mě, to bylo splněný sen. Dal jsem si totiž za cíl, vychovat minimálně jednoho reprezentanta, což se splnilo a medaile to podtrhla.

Splněným snem ale určitě činnost Karate klubu Tygr Karlovy Vary nekončí?

Tak to rozhodně ne. Naopak mě to motivuje k další práci a myšlenkám na rozšíření klubu o další sporty a možná i zapojení více dospělých, kterých je nyní v našem klubu minimum.

Tak prozraď, co plánuješ?

Ve spolupráci s někdejším mistrem světa v boxu Markem Oravským nabídneme box a kickbox, které budou určeny hlavně dospělým. Uvažuji ještě o dalších trenérech a pro děti připravuji na září další lekce oblíbeného parkouru. Uvažuji o celkové změně koncepce klubu a hlavně o víkendových otevřených trénincích. Předběžně počítám s tím, že nábory budou hned v prvních dnech měsíce září.

Nicméně to jsou plány, jaká je současnost a nejbližší budoucnost?

Letošní rok je hodně zvláštní a to nejen pro nás. Koronavirus nám totálně změnil jak tréninkové, tak závodní plány. Nyní budou prázdniny, ale chtěl bych alespoň jednou v týdnu trénovat. A od září máme nabitý program až do prosince. Prakticky každý víkend jsou nějaké závody, které vyvrcholí Mistrovstvím České republiky. Takže to bude opravdu perný podzim a začátek zimy.

Tak budeme držet palce…

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Jan Ruth

Štítky sport, karate, Karate klub Tygr, Karlovy Vary, Jan Ruth, trenér, Evropa, Česko, Budapešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sen vychovat reprezentanta se splnil, říká trenér Karate klubu Tygr Jan Ruth  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.