Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jaký je ten nejkouzelnější sport? Přece famfrpál. Ten má dokonce i svou profi ligu

Sport známý z knih a filmové série Harryho Pottera zamířil na zem mezi mudly. Tedy ty, co neumí kouzlit. V Česku je šest oficiálních týmů. V Brně, Olomouci, Praze, Žatci nebo Českých Budějovicích. Západní Čechy v tomto neokoukaném sportu reprezentuje tým z Plzně.

Na hřišti je sedm hráčů, čtyři míče a šest obručí. Pro nezasvěceného diváka je tento sport možná zprvu matoucí s hromadou pravidel. Kapitánka plzeňského týmu Phoenixes Plzeň popisuje tento sport jako:

,,Mudlovský famfrpál je směs několika sportů dohromady – ragby, americký fotbal, vybíjená, házená, zápas. Je to plně kontaktní sport, kdy hráči běhají po hřišti s košťaty (plastové trubky) mezi nohama. Na hřišti se pohybuje 7 hráčů v různých pozicích. Jako je brankář, střelci, odražeči a chytači, kteří používají různé míče, shazují se, zápasí mezi sebou a do toho přiběhne zlatonka, kterou se dva hráči snaží chytit a získat tak pro svůj tým body,“ popisuje kapitánka týmu Tereza Moravcová.

Na světě se začal famfrpál provozovat v roce 2005 v americkém Middlebury. K nám dorazil o deset let později, kdy byl založen první tým v Olomouci.

,,Tým v Plzni jsem založila v září 2018. Parta se sešla prvně až na zahajující schůzce, do té doby jsme se nikdy neviděli. Tým není uzavřená skupina. Stále přijímáme a vítáme ty, kteří mají zájem vyzkoušet si něco zajímavého, zasportovat si a poznat nové lidi,“ říká Moravcová.

Fénixové z Plně se už dvakrát zúčastnili republikového mistrovství. Mezi nejúspěšnější týmy patří pražští Pegasus, kteří se účastnili i zahraničních soutěží.

,,Česká národní reprezentace se zúčastnila Mistrovství světa v roce 2018 ve Florencii, kde byla považována za outsidera, přesto velice mile překvapila tím, že se umístila na sdíleném 15. místě z 29 týmů. Mistrovství světa se koná jednou za dva roky a střídá se s European Games, kde též soutěží národní reprezentace,“ dodává Moravcová, která je sama členkou reprezentace.


Video: Zápas národní reprezentace na Evropských hrách 2019, kde tým skončil na 19. místě

Plzeňský tým je možné spatřit při tréninku v Borském parku. Podle jejich slov si lidé už zvykli. Největší úspěch sklízí především mezi dětmi, zároveň mohou přihlížejícím tento opravdu kouzelný sport přiblížit. 

Sami by neměnili 

,,Je to super sport, kde zažijete hodně srandy a občas nějaký ten úraz. Zároveň jsme opravdu skvělý tým, ve kterém mám i další rodinu a přátele, na které se můžu spolehnout a táhneme za jeden provaz,“ říká Michaela Tomanová

,,Pro mě je famfrpál netradiční a komplexní sport, kde nezáleží jen na tom být nejsilnější nebo nejrychlejší,“ doplňuje člen týmu Antonín Glac

,,Sport, při kterém poznám hromadu fajn lidí, kteří pro mě hodně znamenají. Je to fuška fyzicky i psychicky, ale moc mě to baví., dodává, Tereza Truhlářová

Ohodnoť článek

Foto Phoenixes Plzeň / Česká asociace famfrpálu

Štítky famfrpál, sport, zábava, Plzeň, Olomouc, Česko, Praha, Harry Potter, Brno, České Budějovice, Žatec, Západní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký je ten nejkouzelnější sport? Přece famfrpál. Ten má dokonce i svou profi ligu  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.