Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Policie obvinila karlovarského radního Petra Bursíka v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou

, aktualizováno 12. srpna 2024, 13:12

Policie obvinila karlovarského radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS) v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou. Návrh na vzetí do vazby nepodá. Stíhán je pro trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až osmileté vězení. Pro média to uvedla náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.

"Mohu potvrdit, že dnes dopoledne jsme obviněnému doručili usnesení o zahájení trestního stíhání," uvedla Kateřina Doušová. "Nebyl zadržen," dodala. Bursík byl na dovolené v zahraničí. Ve vazbě jsou tři obvinění v případu údajných machinací s veřejnými zakázkami, a to chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO), bývalý šéf Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner a Ladislav Šmucr, jednatel jirkovské firmy Rocknet. Aktuálně policie doručila obvinění v daném případu podle Doušové všem, kterým chtěla.

Karlovarský radní Bursík dnes má po dohodě s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO) rezignovat na funkci. Jako uvolněný radní měl Bursík v gesci odbor technický, který spravuje komunikace a infrastrukturu města, odbor životního prostředí a odbor dopravy, z příspěvkových organizací Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary, Správu přírodních léčivých zdrojů a kolonád a Kancelář architektury města Karlovy Vary.

Ke kauze se v pondělí Petr Bursík vyjádřil ve svém prohlášení. „Nikdy jsem neskrýval, že jsem v době od prosince 2014 od prosince 2018 pracoval pro firmu Rocknet s.r.o. Považuji za důležité zdůraznit, že v Karlovarském kraji není žádná specializovaná firma na sanaci skalních masivů. Předmětem šetřené zakázky z roku 2023 je právě tato specifická činnost. Od listopadu 2022 jsem v pozici uvolněného radního, ale až v lednu 2024 jsem převzal gesční odpovědnost za technický odbor magistrátu města. Zda moje osobní zkušenost a reference mohou být posuzovány jako trestný čin, je pro mě zásadní. Zakázka byla zadána v souladu s platnými pravidly města, a já se cítím v této věci nevinný," uvedl Bursík.

„K událostem v Chomutově, jak je popisují média, nemám žádné informace a nebyl jsem jejich součástí. Zakázky, o kterých mám povědomí z minulosti, byly vždy specializované sanační práce, a nejednalo se o běžné stavební činnosti, jak popisují média příběh ze sousedního kraje. Ke své rezignaci uvádím, že je kauza dávána do výkonu mé gesce, která mi byla politicky svěřena. Své rozhodnutí považuji za adekvátní," dodal Bursík.

Zároveň Petr Bursík pozastaví své členství v Občanské demokratické straně. Médiím to v pondělí řekl předseda oblastního sdružení ODS Jan Bureš, který je zároveň krajským zastupitelem Karlovarského kraje. Dodal, že Bursík také rezignuje na vedení dopravní komise rady kraje.

K budoucnosti Hrabáče na chomutovské radnici by se dnes měli vyjádřit radní. Opozice požaduje svolání mimořádného zastupitelstva a odvolání primátora. Kromě Hrabáče jsou obviněni také ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová nebo ředitel chomutovských strážníků Tomáš Douda. Podezřelí nebo firmy podle žalobce v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody. Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení. Nejpřísnější trest, až 12 let vězení, hrozí za přijetí úplatku. Z něj je obviněn i chomutovský primátor.

Policie pokračuje podle Doušové ve vyšetřování, vyslýchá svědky, obviněné a bude hodnotit výsledky domovních prohlídek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením ODS Karlovarský kraj

Štítky Petr Bursík, vyšetřování policií, zátah v budově úřadu, zásah policie, obžalovaný politik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Svoboda

Tak Ódesákům po prvních radostných reakcích, že babišovci kradou, zmehlo. Už v tom jedou taky. Politika je svinstvo, ať se hlásíte ke komukoliv...

Čtvrtek, 15. srpna 2024, 10:39Odpovědět

Policie obvinila karlovarského radního Petra Bursíka v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.