Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Dva lidé našli na Chebsku během jediného dne dva granáty z 2. světové války

Nález předmětu připomínajícího vojenskou munici ohlásil na policii osmadvacetiletý muž ve Františkových Lázních na Chebsku. Stalo se tak při opravě drážního zabezpečení v násypu u železniční tratě. Na místo vyjela ihned policejní hlídka, která místo a jeho okolí zajistila z důvodu bezpečnosti.

„Operační důstojník na místo povolal pyrotechnika z Expozitury Teplice, který po příjezdu a odborném ohledání potvrdil, že se jedná o puškový granát z 2. světové války. Munici si na místě převzal a následně jí na bezpečném místě zlikvidoval,“ uvedla mluvčí policie Kateřina Pešková.

Téhož dne kolem jedné hodiny odpolední volala na policejní linku 158 čtyřiašedesátiletá žena, která taktéž oznámila nález munice. „Při vyklízení garáže v Hranicích na Chebsku nalezla předmět, který připomíná granát. Na místo byla vyslána policejní hlídka a ke spolupráci byl i v tomto případě přizván pyrotechnik z Expozitury Teplice. Ten po příjezdu a ohledání munice potvrdil, že se jedná o ruční kouřový granát. Munici na místě zajistil a následně jí odvezl k odborné likvidaci,“ řekla policejní mluvčí.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou docela časté ať při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub, cenných předmětů z minulých let, vyklízení pozůstalostí nebo jen při běžné procházce. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice ještě funkční. Hrozí tedy nebezpeční nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí. Oznamovatelé v uvedených případech se zachovali správně a nálezy munic oznámili na linku 158.

Není ale na škodu, připomenout si pár preventivních rad, jak se zachovat při jejich nálezu
• S nalezeným předmětem nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.
• Nález označte a oznamte policii.
• Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob.
• Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi).
• Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika. Na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.
• Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie České republiky

Štítky nález munice, exploze, výbuch, výbušné předměty, našel granát, puškový granát, kouřový granát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva lidé našli na Chebsku během jediného dne dva granáty z 2. světové války  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.