Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Celníci využívají účinný bič na notorické neplatiče. Zajistí jim registrační značku od auta, dokud neuhradí dluh

Celníci v terénu kontrolují také nedoplatky u různých dlužníků, na které mají účinnou páku, kterou úspěšně využívají. Mají totiž pravomoc zajistit i registrační značku vozidla, kterou jejímu majiteli vrátí až po uhrazení dluhu. Naposledy se tom přesvědčil jeden hříšník, kterého při kontrole karlovarští celníci zaznamenali druh v řádech desítek tisíc korun.

U kontrolovaného muže zjistili celníci dluh v centrální evidenci přeplatků a nedoplatků (CEPAN). Jednalo se o částku převyšující 62 tisíc korun. Z toho na uložených pokutách za dopravní přestupky to bylo 58 000 korun. Vzhledem k tomu, že muž odmítl dlužnou částku uhradit, přistoupili celníci k zadržení registrační značky jeho vozidla. Muž měl navíc platný zákaz řízení a blokaci řidičských oprávnění všech skupin.

„Od ledna loňského roku, v rámci nové kompetence, pokud celníci při kontrole zjistí, že řidič nebo provozovatel vozidla nezaplatil splatnou, pravomocně uloženou pokutu za dopravní delikty, mohou požadovat na místě kontroly její uhrazení. V případě, že pokuta nebude na místě uhrazena, mají celníci pravomoc zadržet registrační značky vozidla, nebo zabránit odjezdu vozidla tzv. „botičkou,“ informovala Lenka Havelková, tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Za období od začátku letošního roku do poloviny července hlídky karlovarských celníků zadrželi registrační značky vozidla v devíti případech. V evidenci CEPAN provinilci dlužili téměř 190 tisíc korun, z toho 137 tisíc korun za uložené pokuty za dopravní přestupky.

„Ve většině případů dlužníci nedoplatek uznají a uhradí, poté jim je RZ vozidla vrácena. Při některých kontrolách jsou však řidiči i značně arogantní až agresivní, jako například jeden řidič při lednové kontrole, který neuhradil dlužnou částku převyšující 30 tisíc korun a když bylo přistoupeno k zadržení registrační značky vozidla, úmyslně své vozidlo poškodil,“ dodala mluvčí Havelková.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky celníci, kontroly celníků, dlužníci, evidenci přeplatků a nedoplatků, registrační značky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci využívají účinný bič na notorické neplatiče. Zajistí jim registrační značku od auta, dokud neuhradí dluh  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.