Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Soud v Plzni poslal Afghánce na 22 let do vězení za pokus o vraždy a znásilnění

Výjimečný trest 22 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a následné vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou vyměřil dnes plzeňský krajský soud migrantovi z Afghánistánu Asmatu Širzádovi za pokus o dvojnásobnou vraždu a znásilnění. Podle rozsudku loni na Nový rok v Karlových Varech napadl a pobodal jednu ženu a pak druhou rdousil a pokusil se znásilnit. Obě ohrozil na životě. Cizinec u soudu vinu nepřiznal, tvrdil, že si kvůli opilosti nic nepamatuje. Když mu tlumočnice přetlumočila rozsudek, rozbrečel se. Rozsudek není pravomocný, Širzád se proti němu odvolal. Státní zástupkyně, která navrhovala 18 let vězení, se zatím nevyjádřila.

Cizinec podle předsedkyně senátu Heleny Przybylové pošlapal svým jednáním veškeré hodnoty, kvůli kterým do Evropy z Afghánistánu utekl - svobodu a bezpečnost. Jeho vysoce nebezpečné jednání, kdy s odstupem zhruba jedné hodiny byl schopen uskutečnit dva prakticky nejzávažnější činy, si zaslouží přísný trest, uvedla soudkyně.

Čtyřiadvacetiletý Afghánec žije několik let v Německu, kde žádá o azyl. Do Karlových Varů přijel oslavit poslední den roku 2021 a své narozeniny, které má 1. ledna. Na Nový rok časně ráno zaútočil zavíracím nožem na sedmatřicetiletou ženu, se kterou se předtím v restauraci domlouval na sexu. Žena ho ale nakonec odmítla. Širzád ji pak s odstupem času venku třikrát bodl do hrudníku a břicha, uvedla soudkyně. Poté napadl devatenáctiletou ženu, natlačil jí na plot a s nožem v ruce jí nutil k pohlavnímu styku. Při dechové zkoušce měl 1,23 promile alkoholu.

Pobodaná žena utrpěla život ohrožující zranění, dokázala ale dojít do restaurace, kde požádala o pomoc a zkolabovala. Podle soudu nezemřela jen díky včasné lékařské pomoci a operaci. Dvě ze tří ran byly smrtelné, žena ztratila přes 1,5 litru krve.

I s druhou ženou se cizinec nejdřív bavil a chtěl po ní sex, když odmítla, ohrožoval ji nožem a nutil ji k pohlavnímu styku, uvedla soudkyně. Dívka se pokusila utéct, Širzád ji ale chytil, strhnul ji na zem, a protože se stále bránila, začal ji velkou silou rdousit, zaznělo v rozsudku. Když omdlela, cizinec ji částečně svlékl, osahával ji, aby dosáhl pohlavního uspokojení. Pak utekl. Když se dívka probrala, požádala o pomoc kolemjdoucího. Nepodařilo se prokázat, zda ji cizinec znásilnil. Podle znalkyně ale ženu škrtil značnou hrubou silou, až vypadla jako mrtvá. O síle útoku svědčí ztráta vědomí i krevní výrony v očích ženy. I tento útok podle znalkyně ohrozil život.

Podezřelého policie zadržela po necelých dvou hodinách. Širzád se při výsleších na policii i u soudu hájil tím, že se k událostem nemůže vyjádřit, protože si na nic nepamatuje. Vysvětloval to buď vypitým alkoholem, na který prý není v takovém množství zvyklý, nebo tím, že mu někdo mohl dát v restauraci do pití nějaký lék.

Prokázat Širzádovu vinu pomohly kamerové záznamy, nůž s krví pobodané ženy nalezený v jeho bundě v jeho autě, DNA rdoušené ženy na jeho bundě a na jeho spodním prádle, svědectví obou žen i nepřímých svědků. O jeho vině soud nepochyboval. Motivem jednání byla podle senátu snaha najít ženu na sex. Když se to nepodařilo, cizinec neváhal sáhnout k násilí. Musel být srozuměn s tím, že může ženy usmrtit. To, že obě jeho útok přežily, označila Przybylová na Širzádovo velké štěstí. Kdyby zemřely obě ženy, soud by podle soudkyně neváhal vyměřit doživotní vězení. „A uvažoval by o něm i v případě, kdyby zemřela jedna z poškozených," řekla. Lítost, kterou u soudu vyjádřil, je spíš lítostí nad jeho vlastním osudem, konstatovala soudkyně.

Širzád řekl, že musel tvrdě pracovat, aby v Německu zapadl do společnosti, podle znalce se do ní integroval. Soud ale označil jeho integraci jen za formální - přijal západní styl života, nikoliv jeho hodnoty. „On sám řekl, že do Evropy přijel kvůli svobodě a bezpečnosti, nicméně do tohoto ze svého pohledu bezpečného prostoru vnesl přesně to, před čím z Afghánistánu utíkal. Svým jednáním pošlapal nejen svou snahu žít ve svobodné společnosti, ale pošlapal i základní hodnoty, za kterými do Evropy šel. Dané noci zaútočil na nejvyšší hodnoty naší společnosti, a tou je lidský život. Za to musí nést odpovědnost," uzavřela soudkyně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Afghánistán, soud, vražda, znásilnění, Karlovy Vary, Plzeň, 3.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Plzni poslal Afghánce na 22 let do vězení za pokus o vraždy a znásilnění  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.