Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místostarosta Sokolova podal trestní oznámení kvůli zpochybňování voleb

Místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček (Hnutí pro město Sokolov) podal trestní oznámení kvůli zpochybňování voleb do zastupitelstev obcí. Jeden z kandidátů sdružení Srdcem pro... Jakub Lagron zveřejnil na Facebooku příspěvek, kde označuje průběh voleb za předem zmanipulovaný. Uvedené výroky nelze podle místostarosty chápat ani jako útok na politické konkurenty, ale jako útok na samotný princip voleb. Pokud se spáchání trestného činu potvrdí, hrozí v tomto případě až tři roky vězení.

Podle místostarosty Sokolova Ladislava Sedláčka (Hnutí pro město Sokolov) se jeden z kandidátů sdružení Srdcem pro... Jakub Lagron v jednom ze svých příspěvků dopustil hrubého narušení přípravy a průběhu voleb, když uvedl konkrétní mechanismus podvádění ve volebních místnostech. Příspěvek zveřejnil na veřejné skupině Náš Sokolov, která má téměř deset tisíc členů.

„Nejenže znevážil činnost volebních komisí, ale hrubě a nevybíravě obvinil ředitele škol nebo jiné pracovníky, ve kterých jsou umístěny volební místnosti, že se za úplatu mohou dopustit poškozování odevzdaných hlasovacích lístků v době, kdy jsou volební místnosti uzavřeny, a tím ovlivnit výsledky voleb ve prospěch nějakého subjektu," řekl Sedláček.

Obvinění haní podle něj všechny členy volebních komisí a může odradit další potenciální zájemce. „Je problém vůbec nějaké sehnat. Jestli chceme, aby lidé za čtyři roky do volebních komisí šli, tak po tomhle minimálně půlka nebude chtít jít, protože nebudou chtít o sobě číst, že po nocích dělají takové nesmysly," řekl.

Lagron dnes uvedl, že nepopisoval skutečný průběh voleb. „Neřekl jsem, že se to tak děje, ale řekl jsem, že se to tak dít může, tak je to tam i napsané. Pokud to někdo bere jako trestný čin, tak na tom asi bude něco pravdy, že se to tak dít může," řekl. Doplnil, že si počká, až ho zkontaktuje policie.

Ustanovení paragrafu 351 trestního zákoníku stanoví, že maření přípravy a průběhu voleb a referenda se mimo jiné dopustí ten, kdo jinak hrubým způsobem maří přípravy nebo průběh voleb do zákonodárného sboru nebo zastupitelstva územního samosprávného celku až do vyhlášení jejich výsledků. Pokud se spáchání trestného činu potvrdí, hrozí obviněnému šest měsíců až tři roky vězení.

Podle Sedláčka by obviněním mohlo jít také o trestné činy pomluvy ředitelů škol, které mají ve svých školách volební místnosti, nebo výtržnictví, neboť se autor zveřejněním příspěvku dopustil neslušnosti na veřejném místě.

Situace těsně před komunálními volbami v Sokolově je napjatá. Kromě dlouhých diskusí na sociálních sítích se objevují po městě také plakáty pomlouvající jednotlivé kandidáty.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, kriminalita, obce, Sokolov, trestný čin, volební místnost, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místostarosta Sokolova podal trestní oznámení kvůli zpochybňování voleb  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.