Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Za vraždu novorozence vyměřil soud v Plzni matce ze Sokolovska 16 let

Krajský soud v Plzni dnes odsoudil k 16 rokům vězení sedmadvacetiletou ženu z Kraslic na Sokolovsku za vraždu jejího novorozeného dítěte. Trest si odpyká v mírnější věznici s ostrahou. Matka tří dětí přiznala, že loni v červenci po utajovaném těhotenství porodila doma do vany napuštěné vodou životaschopného chlapce a nechala ho ve vodě utonout. Soud se případem začal zabývat dnes ráno, protože žena prohlásila vinu a nerozporovala obžalobu, soud nemusel provádět důkazy o její vině.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaná si ponechala lhůtu pro případné podání odvolání. Vzhledem k tomu, že prohlásila svou vinu, může se odvolat jen proti výši trestu, ne proti rozsudku o vině. Státní zástupce se práva na odvolání vzdal.

Žena, která má už jednu dceru a dva chlapce, podle obžaloby těhotenství celou dobu důsledně tajila. O vraždě očekávaného dítěte se definitivně rozhodla několik dní před porodem, stojí ve spise. Když syna porodila a nechala ho utonout ve vaně, teprve pak zavolala svého přítele a předstírala, že se dítě už narodilo mrtvé, řekl státní zástupce. Při podání obžaloby pro ženu navrhoval trest 17 let vězení, když u soudu přiznala vinu, požadoval pro ni uložení patnáctiletého vězení. Za žalovaný skutek ženě hrozil až výjimečný trest.

"Chtěla bych říci, že mě to všechno mrzí, mohla jsem to udělat jinak. Vlastně ani nevím, kde se to ve mně vzalo. Sama sebe nepoznávám. Jsem člověk, který děti miluje. Vůbec se nepoznávám. Nikdy v životě bych to neudělala," řekla v slzách u soudu. K usmrcení dítěte jí podle jejích slov vedl nedobrý vztah s partnerem, měli i finanční problémy.

Polehčující okolností pro výměru trestu bylo ženino doznání, spolupráce při objasnění případu i její lítost. Přitížil jí naopak fakt, že se dopustila vraždy na vlastním nezletilém dítěti, nepomohlo jí ani její předchozí odsouzení. Pražský soud jí v roce 2019 vyměřil podmíněný trest za neplacení výživného pro dceru, která žije s matkou ženina bývalého přítele. Této babičce nyní žena vzhledem k očekávanému trestu svěřila do výchovy i svého šestiletého syna. "Abychom mu umožnili bezpečný a šťastný život," řekla u soudu. O dvouletého syna se podle ní bude starat s pomocí rodiny současný partner, který nastoupí na rodičovskou dovolenou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, soud, děti, vražda, Plzeň, Sokolovsko, okres Sokolov, věznice, Krajský soud v Plzni, Kraslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu novorozence vyměřil soud v Plzni matce ze Sokolovska 16 let  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.