Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velká pátrací akce, žena se ztratila s dcerou v Krušných horách

Na výlet do Krušných hor vyrazila žena s patnáctiletou dcerou a se dvěma psy. Brzy ale sešly ze stezky a nemohly najít cestu zpět. Naštěstí u sebe měly mobilní telefon a dokázaly se spojit s Horskou službou. Kdyby však měly aplikaci Záchranka nebo jim fungovala mobilní data, mohli je záchranáři najít přes GSP mnohem rychleji.

Na linku horské služby se dovolala žena, které se s dcerou ztratila na turistickém výletě. Naštěstí měla mobilní telefon a mohla tak alespoň orientačně popsat, kde jsou.

„Neměly ovšem v mobilu aplikaci Záchranka a kromě toho jim nefungoval přenos dat, takže nebyly s to určit jejich polohu přes GPS v telefonu. Takže kromě informace, že jsou někde na pláních, jsme neměli možnost je blíž lokalizovat,“ uvedl zasahující člen Horské služby Krušné Hory Martin Krejčí.

Naštěstí vše dobře dopadlo a ženy se podařilo po několika hodinách najít. Náčelník horské služby považuje tento případ za jasný důkaz toho, jak je důležité mít v chytrém telefonu nainstalovanou už zmíněnou aplikaci Záchranka a zároveň mít také mobilní data.

Právě to vše dokáže velmi zrychlit a zjednodušit lokalizaci zbloudilých. Zároveň je v souvislosti s panujícím počasím nutné mít odpovídající oblečení a další vybavení na túry,“ apeluje na turisty Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Aplikace Záchranka vznikla v Brně v roce 2012 jako studentská práce. Do svých telefonů si ji nainstalovalo už přes milion uživatelů. Každý den ji pro přivolání zdravotnické záchranné služby využije kolem 50 lidí. Kromě ní je do aplikace integrována také vodní a horská záchranná služba. Aplikace funguje i v Rakousku, na Slovensku a v Maďarsku.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba

Štítky krimi, pátrání, horská služba, Krušné hory, aplikace Záchranka, Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká pátrací akce, žena se ztratila s dcerou v Krušných horách  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.