Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

V Karlovarském kraji se rozšířila žloutenka, ohniskem je Horní Slavkov

V Karlovarském kraji se ve zvýšené míře objevily nákazy žloutenkou typu A. Ohniskem je v současnosti hlavně Horní Slavkov na Sokolovsku. Už jde o desítky případů. Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje (KHS KK) situaci sleduje a v ohrožených kolektivech stanovila protiepidemická opatření. Nárůst počtu pacientů se žloutenkou (hepatitidou A) zaznamenala i Karlovarská krajská nemocnice.

„V roce 2024, k 23. září, eviduje KHS KK 42 potvrzených případů hepatitidy A, z toho tři případy na Karlovarsku, 38 případů na Sokolovsku a jeden na Chebsku. Za stejné období roku 2023 bylo evidováno pět potvrzených případů," uvedla mluvčí KHS KK Michaela Zajíčková.

„V současné době dominuje výskyt případů v Horním Slavkově. Aktuálně je na infekčních odděleních izolováno sedm osob. Epidemiologicky významným kontaktům byl stanoven lékařský dohled, který spočívá v povinnosti podrobit se lékařské prohlídce, opakovanému laboratornímu vyšetření krve, důsledném dodržování hygienických návyků - zejména mytí a dezinfekci rukou a omezení některých aktivit - například účasti na hromadných akcích, návštěvy bazénu, sauny," popsala Zajíčková.

Pacienti se žloutenkou už začínají zatěžovat infekční oddělení Karlovarské krajské nemocnice, uvedla její mluvčí Markéta Singerová. „Infekční oddělení slouží převážně pro těžší případy covidových onemocnění. Nyní už se blížíme situaci, kdy nebude možné tyto skupiny oddělit," uvedla Singerová. Aktuálně v nemocnici v Karlových Varech leží sedm pacientů se žloutenkou. Zvýšený počet pacientů má nemocnice zhruba tři měsíce.

Lidé, kteří se dostali do přímého kontaktu s nakaženými, mají nařízený dohled a omezení řady činností na dobu 50 dní. Dohled může být ukončen při prokázání dostatečného množství protilátek a zároveň při absenci příznaků nemoci.

Na zvýšený výskyt žloutenky zareagovaly preventivně i školy v Horním Slavkově. Například základní škola ve Školní ulici informovala na svých webových stránkách rodiče, že hygienici trasují možné kontakty s nakaženými. Režimová opatření ale byla zavedena jen v jednom případě. „Ve škole jsou rozmístěny stojany s dezinfekcí, všechny plochy se ošetřují doporučenými prostředky. Ve spolupráci s městem a krajským úřadem se snažíme zajistit očkování pro žáky, jejichž rodiče o to k 20. září projevili zájem," uvádí škola.

Pomoc nabídl i Karlovarský kraj. Jak dnes řekl novinářům hejtman Petr Kulhánek (za STAN), kraj nabídl, že uhradí očkování dětem ve žloutenkou zasažené oblasti. „Jde nám o to co nejvíce eliminovat možné rozšíření žloutenky na další obyvatele," uvedl Kulhánek.

Původce onemocnění – virus hepatitidy A vylučuje nemocný člověk stolicí. Vstupní branou nákazy je zažívací trakt. Je tedy třeba důsledně dodržovat základní hygienické návyky, zejména důkladné mytí rukou po použití WC a před konzumací stravy a dezinfikování rukou.

Onemocnění začíná jako viróza, mohou se objevit příznaky jako je únava, nevolnost, nechutenství, bolest břicha, případně žluté zbarvení kůže a bělma. Typickým příznakem onemocnění je tmavá moč a světlá stolice, popisují příznaky a ochranu před žloutenkou hygienici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, žloutenka, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji se rozšířila žloutenka, ohniskem je Horní Slavkov  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.