Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chřipková epidemie potvrzena. Jak bojovat s příznaky nemoci a horečkou?

PR článek

Poslední lednový týden se nesl ve znamení nárůstu počtu akutních respiračních infekcí. Odborníci potvrzují, že mezi nemocnými převažuje chřipka.

Hranice epidemie překonána

Čísla k aktuálnímu vývoji epidemie chřipky hovoří jasně – počet pacientů se přehoupl přes úroveň 1 700 nemocných na 100 000 obyvatel. V praxi to znamená, že se jedná o epidemii chřipky. Ve srovnání s předchozím týdnem se výrazně zvýšil nejen počet pacientů s chřipkou, ale i s dalšími chřipce podobnými onemocněními. V evropských statistikách nejsme výjimkou, situace je totiž podobná i v dalších zemích.

Nejvíc nemocných je na jihu Moravy

První místo na pomyslném chřipkovém žebříčku patří Jihomoravskému kraji. Po něm následuje Karlovarský kraj a Vysočina. Chřipka se nevyhýbá žádným věkovým skupinám a mezi nemocnými převažuje virus chřipky typu A. Stejně jako v jiných chřipkových sezónách se i letos sleduje, kolik osob muselo být kvůli závažnému průběhu nemoci hospitalizováno – jedná se o necelou stovku pacientů.

Chřipka není nachlazení

Chřipka by se neměla zaměňovat s nachlazením nebo jinými respiračními nemocemi. „Pravá“ chřipka je vysoce infekční onemocnění celé dýchací soustavy a její příznaky nastupují prudce a náhle. Typicky se jedná o vysokou horečku, která může překročit 40˚C, bolest v krku, suchý kašel a bolest svalů i končetin. Výjimečná není ani ztráta chuti k jídlu a silná únava. Pokud chřipku neprovází komplikace, příznaky se zlepšují většinou během dvou až pěti dnů.


inzerce

Jak srazit horečku a ulevit od bolesti?

Na snížení horečky při chřipce se dobře uplatňuje kyselina acetylsalicylová, paracetamol nebo ibuprofen . Přípravky s těmito účinnými látkami pomáhají také tlumit bolest, která je jedním z příznaků chřipky. Pacienti mohou užívat jak klasické tablety, tak šumivé tablety. Některé volně prodejné léky jsou navíc obohacené o vitamin C. Pro tělo oslabené chřipkou je vitamin C důležitý kvůli podpoře obranyschopnosti, zmírnění únavy a rychlejšímu překonání nemoci. Volně prodejné léky si můžete zakoupit v lékárně, ale nezapomeňte si přečíst příbalový leták, kde naleznete i správné dávkování.

Praktické tipy na prevenci

Každý, kdo chce minimalizovat riziko nákazy chřipkou, by měl dodržovat několik základních pravidel. Chřipkové viry se šíří kapénkovou formou (kašel, kýchání), proto je důležité vyhýbat se větším kolektivům a dodržovat odstup od nemocných. Virus může zůstat také na různých předmětech, proto nepodceňujte význam mytí rukou. Co všechno pro ochranu před chřipkou můžete udělat?

  • Nedotýkejte se očí, nosu a úst.

  • Ruce si myjte hlavně po kontaktu s jinými lidmi a po použití různých společných předmětů.

  • Používejte jednorázové papírové kapesníky.

  • Dbejte na zdravý životní styl – dopřejte si co nejvíc vitaminů, dostatek spánku a pohybujte se na čerstvém vzduchu.

Zdroje:
Chřipka je v ČR dominantní, dosáhla úrovně epidemie. Státní zdravotní ústav, 29. ledna 2024. Dostupné na zde.
Chřipka: diagnóza a léčba. Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 30.01.2024]. Dostupné zde.

Ohodnoť článek

Štítky chřipka, zdraví, prevence, horečka, onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie potvrzena. Jak bojovat s příznaky nemoci a horečkou?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.