Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otevření školek neproběhne celorepublikově, dva kraje dostaly výjimku

Karlovarský a Královehradecký kraj dostaly výjimku ministerstva zdravotnictví a mohou otevřít mateřské školky už v pondělí 26. dubna. Informaci dnes dělil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) s tím, že oba kraje mají velmi nízké aktuální procento nákazy nemoci covid-19.

„Zatímco ostatní kraje se stále pohybují nad sto případy v přepočtu na sto tisíc obyvatel, Karlovarský a Královehradecký kraj jsou hluboko pod touto hranicí. Proto se školky, lesní školy a dětské skupiny u nás otevřou jako první v republice,“ vysvětluje Petr Kulhánek, který ale upozorňuje, že rotační výuka na prvním stupni bude zatím pokračovat a výjimka pro otevření školek se jí netýká.

Hejtman dále uvedl, že se v noci ze čtvrtka na pátek otevře registrace na očkování pro lidi 60 let a starší. „Dochází k dalšímu posunutí věkové hranice pro očkování proti covid-19 což je samozřejmě dobrá zpráva. V Karlovarském kraji se i nadále očkuje vakcínami Pfizer, Moderna a StraZeneca. Obě posledně jmenované jsou ale používány v minimální míře, neboť nejsou jasné jejich další dodávky a proto se s nimi šetří, aby byly druhé dávky. Očekávána je naopak dodávka vakcíny od firmy Johnson,“ dodal hejtman.

Tyto americké vakcíny ale nejsou distribuovány centrálně, ale objednává si je každý praktický lékař sám. „Máme ale informace, že praktici z našeho kraje mají tyto vakcíny objednané a proto očekáváme, že se u nás začne očkovat i touto vakcínou,“ doplnil Josef März (nez.), uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví.

Ten dále sdělil, že v krajských očkovacích centrech jsou aktuálně velmi krátké čekací doby, které se pohybují v řádek jednoho až dvou dnů. „Podle informací od koordinátorky očkování by měly být v květnu opět navýšeny počty vakcín pro náš kraj a to je samozřejmě dobrá zpráva. Aktuálně máme proočkovány všechny pedagogy, kteří měli o očkování zájem, očkujeme stále kritickou infrastrukturu a samozřejmě věkové kategorie podle pravidel ministerstva zdravotnictví,“ dodal Josef März.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, otevření, výjimka, Karlovarský kraj, vakcína, Petr Kulhánek, Královéhradecký kraj, Starostové a nezávislí, očkování, Josef März, Pfizer, Moderna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření školek neproběhne celorepublikově, dva kraje dostaly výjimku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.