Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zajistit převozy pacientů z Karlovarského kraje je stále těžší

Zajistit převozy pacientů s covidem-19 z přetížených nemocnic v Karlovarském kraji je stále obtížnější. Nemocnice musí dál kvůli koronavirové epidemii uvolňovat lůžka pro nové pacienty. S nedostatkem volných lůžek na covidových jednotkách se ale potýká většina nemocnic v zemi. Ze sokolovské nemocnice naposledy přepravil vrtulník pacienta až do nemocnice v Ostravě. Sokolovská nemocnice kvůli náporu nových pacientů potřebuje častější převozy, řekl lékařský ředitel Andrej Farkaš. V záloze zůstává přesun nakažených do německých nemocnic.

V přeplněné sokolovské nemocnici, která je už několik měsíců na hraně svých kapacit, leží nyní téměř 100 covid pozitivních pacientů. Denně přijme okolo dvaceti nových. Situace se ale výrazně zhoršuje i v sousedních krajích, volná lůžka chybějí také v Plzeňském a Ústeckém kraji.

Sokolovská nemocnice primárně organizuje přesuny do covidových center v Mariánských Lázní a v Nejdku. Týká se to ale jen těch pacientů, kteří nejsou ve vážném stavu, ale potřebují následnou péči a přívod kyslíku. I tam ale bývají kapacity často přeplněné. "Převozy do covidových center probíhají denně, včetně víkendu. Potřebovali bychom přemístit denně až deset pacientů, místo najdeme zhruba pro pět z nich," řekl Andrej Farkaš.

Pacienti se čím dál častěji přemisťují do vzdálenějších nemocnic. "Momentálně se pohybujeme v regionu Ostrava, kde nám stěží jsou schopni poskytnout jedno až dvě lůžka intenzivní péče. Možnosti jsou minimální," řekl Farkaš. Poslední přesun infikovaného pacienta nemocnice organizovala v pátek, další se podařil až dnes. Převozy zajišťuje armádní i policejní vrtulník, vždy pojme jen jednoho pacienta.

V případě vyčerpání kapacit v kraji je ve hře nabídka německých nemocnic. Minulý týden nabídla devět volných lůžek spolková země Sasko, s nabídkou přišlo i Bavorsko. "Situaci řešíme s koordinátorem. Jakmile vyhlásí všechny tři nemocnice stop stav v rámci našeho regionu, tak jediná možnost bude převážet pacienty do Německa. Máme to jako záložní plán, který vypadá, že se velice rychle naplní," řekl lékařský ředitel.

Omezit příjem nových pacientů kvůli přetížení musela sokolovská nemocnice již dvakrát, vždy na půl dne. Záchranná služba musela převážet pacienty do nemocnice v Karlových Varech.

Situace v Karlovarském kraji se ale za poslední dny nepatrně zlepšila v nemocnici v Chebu. Zatímco v době největšího náporu evidovali 77 nakažených, k dnešku jich je 57. "Nejsou tak vyžadovány hromadné převozy pacientů s covidem-19 do nemocnic mimo kraj," řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký, s tím, že se situace v Karlovarském kraji mění každým dnem.

Stejně tak se každý den mění počty nakažených, které již druhý týden kolísají. Situace se zlepšuje na Chebsku, kde počty nemocných každý den mírně klesají. Naopak v okresech Sokolov a Cheb je situace nadále špatná. "V okrese Cheb je aktuálně 1647 nemocných, na Sokolovsku 2313 a na Karlovarsku 2581," doplnila Michaela Zajíčková, mluvčí krajské hygieny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, Německo, koronavirus, nemocnice, Sokolov, Karlovarský kraj, pacient, Nemocnice Sokolov, COVID-19, Ostrava, Cheb, Krajská hygienická stanice, Karlovarská krajská nemocnice, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajistit převozy pacientů z Karlovarského kraje je stále těžší  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.