Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

V Chodově rozhodli o sloučení dvou základních škol. Budou využívat opravený bezbariérový areál

V Chodově na Sokolovsku rekonstruuje město za více než 40 milionů korun areál základní školy v Husově ulici. Do něj by se od příštího školního roku měla přesunout i výuka základní školy v Nejdecké, která má aktuálně 13 tříd většinou s dětmi se speciálními potřebami vzdělávání. Obě školy se rozhodnutím města sloučily, řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní). Rekonstrukce areálu školy a jeho bezbariérovost jsou proto nezbytné.

„Rekonstrukce pavilonu druhého stupně probíhá v první etapě tak, abychom připravili veškeré prostory pro příchod žáků ze speciální školy z Nejdecké ulice. Musíme opravit celý areál, propojit všechny objekty, první a druhý stupeň. V té druhé etapě, která by měla začít ideálně příští rok, nám vzniknou učebny, prostor pro družinu a zejména stravovací prostory," popsal starosta fáze rekonstrukce.

Podle něj jde o první zásadní opravy školního areálu od 70. let. První etapa, zahrnující kromě výtahu i stavbu propojovacích chodeb a renovaci učeben, novou elektroinstalaci a osazení protipožárních dveří, bude stát 20 milionů korun. Cena druhé etapy, kdy v areálu vznikne i jídelna tak, aby děti nemusely přecházet do jídelny ve Smetanově ulici, bude známá až po předložení hotové projektové dokumentace a výběru zhotovitele. Náklady budou ale podle Pizingera podobné.

První etapu oprav zkomplikovalo nestabilní podloží pod zamýšlenou šachtou výtahu, který dosud v areálu nebyl. Do něj stavbaři vyvrtají betonové piloty. „Město se ale snaží minimalizovat dopady na výuku tak, že tyto nejhlučnější stavební činnosti dělá stavební firma po odpoledních nebo o víkendech, aby zhruba 300 žáků a jejich učitele rekonstrukce nerušila," popsal Pizinger. První etapa bude dokončena nejspíš do letošního prosince, celkové opravy areálu by mohly být hotové na konci roku 2025.

Chodov má zhruba 13 500 obyvatel, ve městě jsou nyní tři základní školy, přičemž jedna vznikla právě sloučením speciální školy v Nejdecké ulici se základní školou v Husově ulici. Po dokončení přesunu školy ze Nejdecké ulice zůstane areál v majetku města, které do něj plánuje přesunout sídla zájmových a sportovních spolků. Vedení podle starosty uvažuje i o vybudování komunitního městského domu a skautského centra ve spolupráci s místní organizací skatu-junáka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením 3. základní školy Chodov

Štítky Sokolovsko, Chodov, školy, stavby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chodově rozhodli o sloučení dvou základních škol. Budou využívat opravený bezbariérový areál  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.