Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Chodov začne spolupracovat se zemědělskou univerzitou ve školství i výzkumu

Město Chodov začne úzce spolupracovat s Českou zemědělskou univerzitou v Praze (ČZU). ČZU pomůže s nastartováním technického lycea, které chce v nejbližších letech otevřít Chodov, město se ale také zapojí do výzkumných činností, které ČZU připravuje v Karlovarském kraji při přechodu z uhelného průmyslu na jiné obory. Přímo v Chodově pak vznikne environmentální centrum. Memorandum o spolupráci podepsali v Chodově rektor ČZU Petr Sklenička a starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

„Rádi bychom toto environmentální centrum posunuli více praktickým směrem, než bývá většina takových center zaměřena. To znamená, aby studenti byli seznamováni s praktickými dopady udržitelnosti, ekologická výchova aby byla provozována na praktických příkladech, ať už se jedná o energetiku, o zemědělství nebo o lesnictví," uvedl rektor ČZU Petr Sklenička.

V Envicentru by univerzita chtěla v projektu Chytrá krajina 2030+, který byl vybrán mezi strategické v transformaci regionu, zkoumat řešení společných vědecko-výzkumných projektů zaměřených na ochranu životního prostředí a resocializaci v krajině zasažené těžbou.

Vstup univerzity je podle starosty Pizingera pro každé město příležitostí. Jak dnes řekl, kromě obecných možností lepšího přístupu ke vzdělání a vědě a výzkumu půjde o praktickou spolupráci zejména na vzniku a fungování technického lycea Avantech, kde by se univerzita měla zapojit jak při tvorbě výukových programů, tak i v samotné výuce.

Chodov by se také podle Pizingera měl stát zkušebním městem, ve kterém by se měla zkoušet opatření, která by měla ve městech snížit dopady oteplování klimatu. Půjde o přizpůsobení budov, v létě přehřátých veřejných prostranství, ale i zeleně tak, aby se města lépe vyrovnala s měnícími se podmínkami.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Chodov

Štítky Česká zemědělská univerzita, ČZU, chodov, spolupráce s univerzitou, technické lyceum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodov začne spolupracovat se zemědělskou univerzitou ve školství i výzkumu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.