Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Za karlovarskými učni jedou odborníci z Brna. Chtějí, aby více věděli o demokracii a nevolili extremisty

Karlovarští učni jsou více náchylní k extremismu a populismu než žáci z ostatních koutů republiky. Takový verdikt vynesli experti z Brna, kterým informace vyplynuly z výzkumu. Sociologové se nyní chtějí na západ Čech vypravit, aby s mladými vedli debatu a poučili je o přínosech demokratického zřízení.

Vztah žáků k demokracii, ale i motivaci volit podle odborníků posiluje lepší občanské vzdělávání. V problematice ale mají čeští žáci mezery. Nejvíce posluchači učňovských oborů a středních odborných škol, kteří oproti gymnazistům tíhnou k podpoře extremistických stran a málo se zajímají o politiku. Nejhůře dopadali v šetření mladí z Karlovarského kraje, jimž zdatně sekundují kolegové z Ústeckého kraje.

Tyto kraje jsou zhruba na úrovni Bulharska a Malajsie v čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti, zatímco zbývající kraje dosahují spíše průměru Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj,“ okomentovala Daniela Prokschová z Národního institutu SYRI. „Dlouhodobě se soustředíme na elitní formy vzdělávání, které reprezentují hlavně gymnázia, ale na učně zapomínáme. Jejich vztah k demokracii souvisí v Česku víc než v okolních státech s tím, v jak zajištěné rodině a regionu žijí,“ dodala výzkumnice.

Karlovarští učni málo ví o politice

Na regiony, kde je mezi mladými dlouhodobě nejnižší volební účast, a další socioekonomicky znevýhodněné kraje se jihomoravští odborníci speciálně zaměří. Proto podniknou výpravy přímo za školáky. Součástí výzkumu budou rozhovory nejen s učni, ale i s pedagogy včetně skupinových diskuzí. 

„Zajímá nás, jak vnímají situaci z hlediska různých kontroverzí, které se u tohoto druhu vzdělávání mohou objevit, protože nejde o zcela exaktní obor ve srovnání například s fyzikou nebo matematikou,“ dodala s tím, že je ještě čas styl vyučování změnit.

Podle Prokschové na Karlovarsku a Ústecku vidí odborníci i velký potenciál ke snížení rozdílů v občanské výchově, politické participace a zmírnění společenské polarizace. Kvalita občanského vzdělávání má vliv nejen na to, koho studenti volí, ale jestli se k urnám vůbec vypraví. Dopadá i na to, jestli mladí lidé podpoří demokratické strany, nebo populistické a extremistické partaje.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky Karlovarský, kraj, Brno, SYRI, Učiliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za karlovarskými učni jedou odborníci z Brna. Chtějí, aby více věděli o demokracii a nevolili extremisty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.