Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarský kraj se Západočeskou univerzitou v Plzni chtějí stabilní financování vysokoškolského vzdělávání v regionu

Karlovarský kraj spolu se Západočeskou univerzitou v Plzni (ZČU) chtějí na vládě a ministerstvu školství prosadit stabilní financování vysokoškolského vzdělávání ve strukturálně postiženém karlovarském regionu. Umožní to systematický rozvoj nabídky studijních programů. Dohodli se na tom rektor ZČU Miroslav Holeček, její budoucí rektor Miroslav Lávička a karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). 

"Vytvořili jsme model konsorciálního financování, kdy by ministerstvo školství vytvořilo samostatnou položku v rozpočtu nad rámec objemu základního příspěvku pro vysoké školy, z níž by se čerpaly prostředky na programy, které budou mít potvrzenou podporu Karlovarského kraje a budou pro tento kraj akreditovány," řekl Miroslav Holeček, který déle než dva roky spolupracuje s krajem a fakultami ZČU na rozvoji výuky v regionu. Podle nastupujícího rektora Miroslava Lávičky, který se ujme funkce 1. března, je teď zajištění financování nejdůležitější krok. "Chceme pro něj společně získat podporu ve vládě a na ministerstvu. Věřím, že i zvolený prezident Petr Pavel náš záměr podpoří," uvedl.

Univerzita chce s krajem dále spolupracovat na rozvoji nabídky studijních programů. "Podmínka působení Západočeské univerzity, ale i jiných univerzit v Karlovarském kraji je zajištění stabilního financování. To by se nemělo dotýkat rozpočtů univerzit. Prostředky na financování vysokoškolských studijních programů v našem strukturálně postiženém kraji by měly jít ideálně z ministerstva školství," uvedl hejtman Petr Kulhánek. Ten by byl rád, aby se řešení našlo do několika měsíců, protože vysokoškolské vzdělávání je nezbytné pro transformaci regionu. Jeho pilířem musí být podle Kulhánka vedle lázeňství a cestovního ruchu také nový průmyslový směr.

Toto prioritní téma regionu už představil hejtman nastupujícímu prezidentovi Pavlovi při jeho návštěvě kraje v polovině února. "Ten už o něm diskutoval s premiérem Petrem Fialou (ODS) a mělo by být i předmětem jednání vlády," doplnila mluvčí univerzity Šárka Stará.

Karlovarský kraj nemá vlastní vysokou školu. V Chebu působí pobočky dvou fakult ZČU - ekonomické a pedagogické. Fakulta ekonomická tam nabízí bakalářské programy "Podniková ekonomika a management" a "Marketingové řízení", fakulta pedagogická tam vyučuje magisterský studijní program "Učitelství pro 1. stupeň ZŠ" a připravuje další obor "Kinantropologie - wellness specialista", který by se měl vyučovat v Karlových Varech. Na základních školách v Karlovarském kraji učí nejvíce kantorů bez kvalifikace ze všech krajů ČR.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU, Západočeská univerzita v Plzni

Štítky ZČU, vysokoškolské vzdělávání, Karlovarský kraj, západočeská univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj se Západočeskou univerzitou v Plzni chtějí stabilní financování vysokoškolského vzdělávání v regionu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.