Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj a fakulta sociálně ekonomická UJEP chtějí podpořit spolupráci

Karlovarský kraj chce společně s fakultou sociálně ekonomickou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem podpořit spolupráci ve vzdělávání a rozvoji. Memorandum, na kterém se dnes dohodli zástupci obou stran, umožní například výměnu odborníků i studentů na semináře či stáže. Cílem je také propojení samosprávy a podnikatelské oblasti prostřednictvím Krajské hospodářské komory se sférou univerzitní.

Spolupráce kraje a fakulty je naplánovaná ve více rovinách. „Půjde o využití odborníků z regionu k přednáškám nebo seminářům na univerzitě. Naopak studenti z univerzity mohou působit na stážích v Karlovarském kraji, ať už jsou to průmyslová odvětví či sociální služby. Rádi bychom univerzitu také využili ke zpracování různých analýz či rozvojových studií. V neposlední řadě bychom rádi byli spojovacím článek mezi akademickou půdou a průmyslovým sektorem,“ řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Státní vysoká škola v Karlovarském kraji dosud chybí. V regionu působí několik soukromých vysokých škol, plzeňská Západočeská univerzita (ZČU) má v Chebu pobočku ekonomické a pedagogické fakulty. Vedení kraje chce proto dál posilovat spolupráci s vysokými školami, především v sousedních regionech, kde nejčastěji studují mladí lidé z kraje. Kromě ZČU už spolupracuje také s Vysokou školou chemicko-technologickou či Českou zemědělskou univerzitou v Praze.

Karlovarský kraj plánuje ve spolupráci se ZČU otevření nových oborů zaměřených na kinantropologii a fyzioterapii. Zahájil rovněž spolupráci na vzdělávání odborníků pro chemický průmysl s Vysokou školou chemicko-technologickou. V budoucnu by mohly být nově otevírané obory vysokých škol v Karlovarském kraji financovány přímo ministerstvem školství. Zaměřit se chce kraj na obory související s cestovním ruchem, lázeňstvím či průmyslem, ve kterých je velká poptávka po absolventech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, správa, školy, vysoké, Karlovarský, Karlovarský kraj, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Západočeská univerzita v Plzni, Hospodářská komora, vysoká škola, univerzita, Ústí nad Labem, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Petr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj a fakulta sociálně ekonomická UJEP chtějí podpořit spolupráci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.