Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Univerzita Karlova zruší výuku v jediné pobočce v Karlovarském kraji, Mariánské Lázně se ohradily

Karlova univerzita (UK) zruší výuku ve své jediné pobočce v Karlovarském kraji, v Ústavu jazykové a odborné přípravy v Mariánských Lázních. Příčinou jsou ekonomické důvody i pokles počtu přihlášených účastníků, odpověděl na dotaz ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek. Roční studium zaměřené na výuku českého jazyka i lékařských a přírodovědných oborů využívali převážně zahraniční studenti ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Vedení města i kraje se proti uzavření ohradila. Studenti si díky studiu vytvořili vazbu na region a postupně se chtějí vracet, řekl ČTK starosta Martin Kalina (Piráti). Karlova univerzita chce podle Hájka v Mariánských Lázních zřídit výcvikové středisko. které nabídne výcviky, semináře, workshopy pro studenty i akademiky.

O uzavření střediska s téměř sedmdesátiletou tradicí a následnému propuštění devíti zaměstnanců se vedení města dozvědělo na začátku června. Ústav přišel o studenty z Ruska kvůli válce na Ukrajině a s ní spojeným sankcím, dočasný odliv cizinců byl zapříčiněný také epidemií koronaviru. Zájem o studium byl přitom před dvěma lety velký, třídy byly plně obsazené. K záchraně výuky ale nepomohla ani nabídka finanční podpory ze strany města či kraje.

„Pro nás je největší argument to, že během roku, kdy se tady studenti připravují na výuku na Univerzitě Karlově, získají k městu vztah a potom je velká pravděpodobnost, že se po dokončení studií do našeho regionu vrátí,“ řekl Kalina. Mnoho zahraničních studentů, kteří zde absolvovali výuku, úspěšně absolvovalo lékařské a přírodovědné fakulty. Tyto obory jsou právě díky zaměření města i kraje na cestovní ruch a lázeňství potřebné.

V Karlovarském kraji v současnosti působí několik soukromých vysokých škol. Plzeňská Západočeská univerzita má v Chebu pobočku ekonomické a pedagogické fakulty. Chybějící větší možnost studia na veřejných vysokých školách je podle vedení samospráv jedním z důvodů, proč z regionu odcházejí mladí lidé. Kraj má tak v důsledku nejhorší kvalifikační složení obyvatel.

Karlova univerzita chce v Mariánských Lázních zřídit výcvikové středisko. které nabídne výcviky, semináře, workshopy pro studenty i akademiky. O možnostech rozvoje střediska budou zástupci univerzity jednat s představiteli kraje. „Jde nám o to, aby absolventi univerzity měli zájem jít do kraje pracovat, usadit se tu. Univerzita má také zájem podpořit učitelské obory, dovzdělávání neaprobovaných vyučujících, a kraji tak opět přímo pomoci,“ uvedl Hájek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, vysoké, Mariánské Lázně, Karlovarský, Univerzita Karlova, Karlovarský kraj, studium, Václav Hájek, univerzita, Sovětský svaz, Martin Kalina, Česká pirátská strana, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Karlova zruší výuku v jediné pobočce v Karlovarském kraji, Mariánské Lázně se ohradily  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.