Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Aš a Karlovy Vary rozehrají filmové melodie na mezinárodním Festivalu bez hranic

Symbolický přechod přes hranice s Německem v Neuhausenu - Nových Domcích u Aše dnes zahájí mezinárodní projekt Karlovarského kraje Festival bez hranic. Jeho program nabídne dnes slavné filmové melodie v Sadech míru v Aši na Chebsku a v sobotu v Císařských lázních v Karlových Varech. Festival má podpořit spolupráci umělců na obou stranách hranice, začíná jeho druhý ročník.

„Cílem bylo založit nový mezinárodní festival, který by se týkal území Karlovarského kraje jako iniciátora a příhraniční oblasti okolo nás. Pro konání druhého ročníku jsme vytipovali právě Ašsko," řekla radní Karlovarského kraje pro kulturu Oľga Haláková (KDU-ČSL). Po symbolickém překročení hranic vystoupí dnes od 15:00 v ašských Sadech míru české i německé projekty, například Adam Mišík, Hudba Praha nebo Alice Nellis.

Hlavní program čeká na návštěvníky v sobotu na čtyřech pódiích v Císařských lázních. „V poledne odehraje Karlovarský symfonický orchestr při veřejné generálce Tři oříšky pro Popelku, Noc na Karlštejně a další známé filmové melodie. Dále vystoupí například Lenka Dusilová, Jaroslav Uhlíř, Západočeský symfonický orchestr z Mariánských Lázní a sbory několika českých i německých základních uměleckých škol," dodala radní. Pódia budou postavena i v parku před Císařskými lázněmi a vedle nich.

Kompletní program je k dispozici na webu Festivalu bez hranic. Klíčovým cílem Karlovarského kraje je prezentovat region německým sousedům v co možná nejlepším světle. První ročník se konal loni v říjnu rovněž Císařských lázních a Karlovarský kraj tak v produkci karlovarského hudebníka Jonnyho Anděla přinesl nový česko-bavorsko-saský kulturní festival zaměřený na filmovou hudbu a hudbu k audiovizuálním dílům.

Podle informace z webu pořadatele vznikl festival, aby naplnil skutečný význam zrušení hranic v Evropě. „Aby lidé z pohraničních oblastí nevnímali sousední zemi jako cizí, nýbrž blízkou. Aby v myslích českých i německých občanů existovala jakási kulturní mapa a povědomí o aktivitách v jejich okolí, nikoliv na základě státní příslušnosti, ale na základě vzdálenosti," uvádí Anděl. Pro tým Goodfellas Jonnyho Anděla je Festival bez hranic druhým mezinárodním počinem, jelikož už 15 let v Karlových Varech pořádá osvětový hudební projekt pro americký a britský hudební trh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Festivalu Bez Hranic

Štítky hudba, správa, Karlovy Vary,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aš a Karlovy Vary rozehrají filmové melodie na mezinárodním Festivalu bez hranic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.