Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Návštěvníci karlovarského festivalu spali v hostelu i ve stanovém městečku

Během prvního festivalového víkendu využilo nejlevnější možnosti ubytování v Karlových Varech zhruba 880 lidí. V hostelu v základní škole Dukelských hrdinů se návštěvníci festivalu ubytovali spíše na celý týden, do stanového městečka v areálu Rolava přijeli přespat většinou jen na zahajovací víkend. V hostelu letos zaznamenali mírný nárůst počtu ubytovaných, zatímco o stanové městečko zájem v posledních letech klesá.

„Za první čtyři noci prošlo naším hostelem 380 lidí. Máme kapacitu 3 00 lůžek ve školních tělocvičnách a třídách a až 30 stanů na školním pozemku. O víkendu jsme některé promočené návštěvníky ze stanů přesouvali dovnitř do školy," řekla Eva Doušová, ředitelka základní školy na Moskevské ulici, kde je hostel pro festivalové návštěvníky každoročně zřízen už od roku 2016. Podle ní je letos znát mírný nárůst počtu ubytovaných, což přisuzuje faktu, že druhá možnost levného ubytování na základní škole na Palachově nábřeží tentokrát zřízena není.

„Vyčlenili jsme pro hostel dvě tělocvičny a všechny neodborné učebny, kdy do jedné se vejde až 25 nocujících. Už od čtvrtka tady máme 50 festivalových brigádníků, kteří přijeli na celý týden. Stejně brzy dorazilo i několik filmových fajnšmekrů, aby si v klidu zařídili vstupenky na filmy. Ti rovněž zůstávají až do závěru festivalu," doplnila Doušová. Na non-stop recepci se v hostelu střídají tři dvojice zaměstnanců. Příjem za nocležné škole pokryje náklady za energii a personál a ještě si něco málo přivydělá například na pořízení vybavení.

Stanové městečko ve volnočasovém areálu Rolava ubytovalo zatím přibližně 500 návštěvníků festivalu. „Tady je ta kapacita pro postavení stanu dá se říct neomezená. Přes festival navíc pouštíme i do venkovních sprch teplou vodu a zastiňujeme je paravany," uvedla ředitelka městské společnosti KV City centrum Simona Vránová. Podle ní je počet stanů na Rolavě stejný jako při minulých ročnících festivalu. Pochvaluje si klid, který v areálu letos panuje i fakt, že deště zatím nikoho nevyplavily. „Máme tu teď návštěvníky z Argentiny a Filipín, jinak převažují Češi. Lidé se tu ubytovávají hlavně na víkendy, čekáme, že se to tu zase zaplní na zakončovací prodloužený víkend," dodala Vránová.

V základní škole Dukelských hrdinů v Moskevské ulici vedle magistrátu vyjde ubytování na podlaze v tělocvičně nebo ve třídách na 300 korun na osobu za noc. Na nádvoří ve stanovém městečku nebo v autě lze přespat za 200 korun za osobu a noc. Je k tomu ale nutné připočítat poplatky za stan, který je 50 korun za noc, nebo třeba úschovnu zavazadel za 40 korun za noc nebo parkoviště pro ubytované za 100 korun na den.

Stanové městečko nabízí noc pro osobu ve vlastním stanu za 180 korun. V tom je už i ubytovací poplatek. Na Rolavě fungují i další služby, jako je úschovna větších zavazadel, nabíjení mobilů nebo skříňka pro menší zavazadla. Před areálem je zřízena zastávka MHD linky jedoucí do centra, funguje tady i půjčovna kol.

V posledních letech ale zájem o stanové městečko klesá. I mladí lidé raději vyhledávají třeba ubytování v penzionech nebo hotelech či v bytech prostřednictvím služby Airbnb.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Karlovy Vary

Štítky ČR, film, turistika, festival, Karlovy Vary, ubytování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci karlovarského festivalu spali v hostelu i ve stanovém městečku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.