Počasí dnes28 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Dům Chopin v Mariánských Lázních zrekonstruovaný za 120 milionů korun se otevřel veřejnosti

Rekonstruovaný dům Chopin v centru Mariánských Lázní se otevřel oficiálně pro veřejnost. Historická památka v majetku města prošla zásadní rekonstrukcí. Město díky ní získalo komplex, který bude sloužit kultuře, společenskému životu i infocentru, jež v budově sídlí.

"Dům Chopin pochází z roku 1819 až 1820. Původní název byl Bílá labuť a byl jedním ze tří původních domů, které stály na dnešní Hlavní třídě. Rekonstrukce komplexu, tedy všech tří budov, se vyšplhala na 120 milionů korun, ale dostali jsme na to 40 milionů korun dotaci od státu," uvedla ředitelka Infocentra Mariánské Lázně Barbora Tintěrová. "My jsme získali unikátní opravený dům ve vlastnictví města, který, jak doufáme, se stane kulturním a společenským centrem. Jsou to obrovské možnosti využití pro všechny generace, pro děti, seniory, také pro turisty a podobně," dodala.

Dům Chopin je komplexem tří domů, které vznikaly postupně. Kromě domu, jehož čelní část je na Hlavní ulici, ho tvoří někdejší domek zahradníka a objekt, v němž byly hostinské pokoje. Z domku zahradníka, později rozšířeného do větší budovy, vznikl sál, který je vhodný pro pořádání koncertů nebo pro filmová představení, ale i přednášky a další akce pro větší skupiny.

V objektu bývalých hostinských pokojů vznikly moderní kanceláře. Dále jsou tam prostory pro spolky, pro setkávání, přednášky nebo sál pro galerii či pro jednání zastupitelstva města.

Dům Chopin nese dnes jméno po významné skladateli, který v Mariánských Lázních rovněž pobýval. Sídlí zde i Společnost Fryderyka Chopina a památník Fryderyka Chopina. Památník se po rekonstrukci do prostor znovu vrátil. Kromě artefaktů, které připomínají pobyt skladatele ve městě i v Čechách, je zde i hudební sál určený pro komorní, zejména klavírní koncerty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kudy z nudy

Štítky Dům Chopin, rekonstrukce domu, otevření pro veřejnost, historická památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům Chopin v Mariánských Lázních zrekonstruovaný za 120 milionů korun se otevřel veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.